“Američki izbori 2016. godine” na Kopaoniku

Postavljeno: 06.11.2016

Više od 400 studenata, profesora, politikologa, diplomata i novinara, okupilo se na desetom regionalnom seminaru politikologa, jednom od najvećih skupova politikologa u Evropi. Tema ovogodišnjeg seminara, organizovanog na Kopaoniku, bili su predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama

Na seminaru su izlagali eminentni akademski stručnjaci za unutrašnju i spoljnu politiku SAD, izborne sisteme i međunarodne odnose, te ugledni novinari i diplomate.

Tokom tri dana vršena je analiza toka kampanje, programa i ličnosti kandidata za predsednika SAD, te razmatrane mogućnosti posledica izbora po Sjedinjene Američke Države, međunarodne odnose i zemlje Zapadnog Balkana.

Amabasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kajl Skat, kazao je na otvaranju seminara, da ne misli da će izbori u Americi znatno uticati na spoljnu politiku prema Zapadnom Balkanu, da postoje područja koja jesu bila u interesu u toj kampanji, ali da Srbije nije krizni deo sveta, te da nije ni bila u fokusu te kampanje.

– Ne očekujem značajne promene u Srbiji. Odnosi Amerike sa vašom zemljom zasnovani su na međusobnom partnerstvu, radimo na dinamičnijim ekonomskim odnosima i podržavamo evropski put zemalja koje su na tom putu – poručio je Kajl.

picsart_11-06-01-47-07

Istakao je da je za Ameriku važno da postoji stabilnost na Balkanu i da se nastavi proces pomirenja.

– Politika je bazirana na onome što je bilo pre četiri i pre deset godina i ona se odnosi na stabilnost, ekonomski rast, evroatlanske inetgracije za one zemlje koje to hoće, evropske integracije za one koji to hoće, tako da mislim da neće biti promena – ocenio je ambasador.

Kazao je da su odnosi sa Srbijom u usponu, da postoji saradnja u borbi protiv terorizma, te da se radi na stabilnosti regiona.

– Američke kompanije ulažu u Srbiju blizu četiri milijarde dolara, od 16 do 20 hiljada radnika radi za američka preduzeća. Ja sve to vidim kao pozitivno, osim kad čitam vaše tabloide – rekao je Kajl.

Govoreći o predstojećim predsedničkim izborima u SAD, rekao je da je fokus kampanje bio na četiri ključne tačke- migracije, američka trgovinska politika, Kina i odnos politike Amerike prema NATO.

Rekao je da ne može da prognozira ko će pobediti na izborima, te da će na odluku o tome ko će biti novi predsednik Amerike, veliki uticaj imati glasovi deset do dvanest zemalja koje karakteriše to što su neodlučne.

Podsetio je i na , kako je kazao, „šokantnu statistiku“ u istraživanju javnog mnjenja po kojoj samo 13 odsto Amerikanaca planira da glasa, dok 80 odsto njih tu kampanju ocenjuje kao „odbojnu“.

picsart_11-06-01-48-59

Džejm Seroka, profesor sa Oburn univerziteta ocenio je da će Amerika posle predsedničkih izbora izgledati baš kao što izgleda danas, te da je neizvesno ko će pobediti, bez obzira na to što ankete kažu da će to biti Hilari Klinton.
Govoreći o Donaldu Trampu, kazao je da za njega Zapadni Balkan nije visoki prioritet za i da ne misli da će on menjati politiku prema tom regionu.

– Hilari Klinton nije ništa novo, radila i u Obaminoj administraciji i da je poznato da pruža podršku Prištini i kosovskim Albancima– rekao je on.

Ivo Visković , profesor sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu kazao je da ne očekuje velike promene nakon predsedničkih izbora u Americi.

– Ukoliko Hilari Klinton pobedi, jedinu promenu vidim u tome što bi bila prva žena predsednik – rekao je on.

Govoreći o Donaldu Trampu kao predsedničkom kandidatu, kazao je da Tramp govori neke stvari koje se realno ne mogu ostvariti , te da kao predsednik neće biti moćan da takve promene može i da ostvari.

– Ukoliko on pobedi, šanse za neke promene su veće, ali mislim da se američka politika, posebno prema našem regionu, suštinski neće bitno promeniti. Može doći samo do nekih finesa, nekih nijansi – kazao je on.

Dragan Simić, dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu, kazao je da danas ništa u svetu ne može da se dogodi mimo SAD , da svet davno nije ima ovako komplikovane međunarodne odnose, te da postoji nekoliko otvorenih kriza poput one u Ukrajini i Siriji.

picsart_11-06-01-48-39

Ulogu koju Sjedinjene Američke Države igraju na našim prostorima ocenio je kao “blagotvornu”, te naglasio da SAD doprinosi stabilnosti na regionu Balkana, prevazilaženju ratnog nasleđa i trasiranju puta država koje su izrazile želju ka članstvu u Evropskoj uniji.

Seminar na Kopaoniku realizovan je u okviru projekta “Američki izbori 2016. godine”, a organizatori su Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, Balkanskog fonda za demokratiju i SRC Milan Gale Muškatirović.

Regionalni seminar politikologa prvi put je održan 2008.godine , do sada je okupio preko 3.500 ljudi iz celog regiona, a na različite teme govorilo je preko 100 eminentnih gostiju, profesora, asistenata, eksperata, državnih zvaničnika, diplomata, novinara, političara i aktivista.

Ovogodišnji seminar posvećen je Filipu Brkoviću, jednom od osnivača Seminara i prerano preminulog mladog naučnika “koji je ostvario izuzetne rezultate u svom školovanju i istraživačkom radu na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, kao i na britanskim univerzitetima Kembridž i Vorvik.

Ostale vesti

back-to-top