AKC „Gnezdo“ slavi 5. rođendan

Postavljeno: 08.11.2022

Alternativni kulturni centar „Gnezdo“ koji se nalazi u Bivolju, kraj Rasine, proslavlja svoj 5. rođendan od 10. do 12. novembra. Ekipa iz „Gnezda“ poziva sugrađane da se pridruže i uživaju u besplatnom rođendanskom programu koji su tim povodom pripremili

Rođendan Gnezda otvoriće predstava  „Marija Ručara“ ,Hleb teatra iz Beograda, koja će se igrati 10. 11. u 19 časova. U ovoj predstavi možete pogledati scensku interpretaciju zaboravljenog i zabranjivanog dela srpskih nadrealističkih pesnika Dušana Matića i Aleksandra Vuča nastalog tridesetih godina XX veka. Reč je o poemi „Marija Ručara“ koja se bavi radničkim temama u pravom smislu te reči. Danas, scenska interpretacija poeme, predstava „Hleb teatra“ pravi vezu između položaja radnica tridesetih godina 20. veka i radnica današnjice, okruženih neoliberalnim kapitalizmom i njegovim modifikacijama. Režiju i dramaturgiju predstave je uradila Sanja Krsmanović Tasić a u predstavi igraju: Marta Keler, Jugoslav Hadžić, Danilo Karapandža i Sanja Krsmanović Tasić. Predstava je deo festivala „Na sopstveni pogon“ , Ascocijacije NKSS, koji gostuje u okviru rođendana Gnezda.

Nakon predstave, u 20 časova, održaće se  projekcija filma „Paprika“ (japanski animirani film iz 2006. god.) po izboru Taiyaki anime kluba mladih.

Narednog dana, u petak, 11. novembra u 18 časova možete pogledati predstavu „Indigo“ udruženja CEKOM iz Zrenjanina.

Predstava je nastala primenom kreativnog dramskog procesa i autorsko je delo u koprodukciji Kreativnog centra CEKOM, Kulturkick-a i Kulturnog centra Zrenjanina. Priča koja nas vodi kroz predstavu govori o detetu, a to dete smo svi mi, koje se teško uklapa u sistemski „ram“ i društveno prihvatljive norme ponašanja. Nadovezano na glavnu liniju priče, kroz predstavu se provlače i lični materijali učesnika kao individualni pečat i potreba za prebacivanjem problema sa plana fikcije na realan život. Igra mladih glumaca, svetla, animacije, muzike, ali i jakih karakternih likova pomeriće nas iz zone komfora i motivisati da razmislimo o konkretnim problemima kojima se INDIGO bavi. Predstava je deo festivala „Na sopstveni pogon“ , Ascocijacije NKSS.

Posle predstave u 19 časova biće otvorena  izložba fotografija „ODRASTANJE“, mlade autorke Aleksandre Veljković.
„Odrastanje kao trenutak ili večnost. Pri posmatranju izgubljenog i zbunjenog čoveka koji pokušava da se ugura u kalupe društva, rađa se emocija koja budi tematiku izložbe. Odabir nostalgičnih i naivnih predstava iz detinjstva poredi se simbolički sa predmetima iz doba adolescencije koji predstavljaju naše zavisti i poroke, koji nam se nameću kako starimo.“

U subotu, 12. novembra sa početkom u 17 časova biće održan Scenski koktel glumačkih vežbi. Učesnici i učesnice radionica glume, koje vodi kruševačka glumica Jovana Đorić, predstaviće svoj dosadašnji rad

U 18 časova na tribini Položaj umetnica i radnica u kulturi i značaj povezivanja nezavisne scene, koju moderira Andrijana Kocić iz Alternativnog centra za devojke, učestovaće i učesnice: Marija Ćirić (slikarka, samostalna umetnica i članica ULUS-a), Jovana Đorić (glumica, honorarna saradnica Kruševačkog pozorišta), Kaća Dimitrijević (samostalna umetnica, radnica u kulturi), Olja Nikolić (radnica u kulturi, članica KC Magacin iz Beograda).

Rođendan „Gnezda“ u subotu uveče zatvoriće „Tear the roof up“, rođendanska žurka, na kojoj muziku bira i vrti „PROblematic“, a ulaz će biti organizovan na donacije. Početak žurke je u 20 časova.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top