A1 najbrža mobilna mreža u Srbiji za 2021

Postavljeno: 09.10.2021

Da je A1 Srbija je najbrža mobilna mreža u Srbiji u 2021. godini, pokazali su podaci kompanije Ookla, globalnog lidera u praćenju performansi mobilnih i širokopojasnih mreža, testiranju aplikacija i srodnih tehnologija i tvorca aplikacije Speedtest.  Rezultat je dobijen na osnovu više od stotinu hiljada testova koje su korisnici svih mobilnih operatera u Srbiji uradili od aprila do kraja septembra 2021. godine, a A1 mreža je pokazala nabolje rezultate sa koeficijentom brzine (Speed score) od 56.55 na uređajima samodernim čipsetom

Iz ove kompanije kažu da ostvareni rezultat i veliko priznanje dolazi kao posledica višegodišnjeg usmerenja na sveukupno poboljšanje kvaliteta. Da bi u ovome uspela, kompanija je izgradila mrežu koja obuhvata blizu 2.300 baznih stanica koje pokrivaju 98% stanovništva, i u taj razvoj investirala više od 120 miliona evra u poslednjih pet godina, od kojih je upravo 2021. rekordna godina u smislu investicija.

– U aprilu ove godine naša kompanija je posle 14 godina poslovanja u Srbiji promenila ime u A1 Srbija i tada smo obećali korisnicima da od nas mogu da očekuju više. Uz podršku A1 Telekom Austrija Grupe, sproveli smo značajna unapređenja na mrežnoj infrastrukturi, proširili kapacitete 4G mreže i dodatno unapredili data servise. Čak 100 novih baznih stanica izgrađeno je za prvih 9 meseci 2021. godine, i u istom periodu ukupni radio kapaciteti su povećani za više od 35 odsto.  Priznanje Ookla je najbolja potvrda kvaliteta radova koje smo izveli i na kojima radimo i dalje, posebno zbog toga što je rezultat zasnovan na testiranju individualnih korisnika – izjavio je Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku A1 Srbija i A1 Slovenija.

Dodatna infrastrukturna proširenja pokrivaju celu zemlju, posebno područje Beograda i Vojvodine. Čak 70 odsto A1 mreže je osetno poboljšano, zahvaljujući čemu će veliki broj korisnika imati unapređeno korisničko iskustvo. Primera radi, kapacitet mobilne mreže na teritoriji Sombora povećan je za više od 100 odsto, Novog Sada 81 odsto, a Kruševca i Kraljeva više od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

– Speedtest nagrade, koje dodeljuje Ookla, rezervisane su za operatore sa izuzetnim performansama mreže i pokrivenošću na tržištu. Sa velikim zadovoljstvom uručujemo nagradu za najbržu mobilnu mrežu u Srbiji kompaniji A1. Ovo priznanje je potvrda izutetnih performansi A1 mreže u drugom i trećem kvartalu, zasnovana na rigoroznim analizama rezultata koje su korisnici inicirali putem Speedtest aplikacije – poručio je Doug Suttles, generalni direktor kompanije Ookla.

Ostale vesti

back-to-top