Turizam i zelene investicije

Postavljeno: 01.06.2024

Na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu, odrzan je danas 8. Medjunarodni naučni skup „Turizam i zelene investicije“.

Naučni skup okupio je brojne naučne radnike koji su izlagali svoje radove. Ucesnici konferencije su  iz  Srbije, Turske, Kine, BIH, Republike Srpske, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Australije……

Učesnike i goste Međunarodnog skupa pozdravili su prof. dr Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za HIT u Vrnjačkoj Banji, predstavnik Ambasade Republike Kine u Srbiji (treći sekretar za za nauku, tehnologiju i inovacije g. Rui Li), ambasador Palestine u Srbiji Njegova ekselencija Mohamed AL Namoura, profesori sa fakulteta iz Bjeljine i Istočnog Sarajeva, kao i Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno prosvetne zajednice Srbije, koji je svečano otvorio ovogodišnju Konferenciju.

Dana je održan Okrugli sto pod nazivom „Vinodeljstvo i vinski turizam“na kome su učestvovale brojne vinarije.

– Takodje predstavićemo projekat „Zelena rešenja za upravljanje bio otpadom”, u okviru projekta „EU za Zelenu Agendu u Srbiji”, koji finansira i tehnički podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, realizuje ga pod pokroviteljstvom Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, strane potpisnice zaključiće Memorandum o saradnji – kaže dekan prof. dr Drago Cvijanović.

Dekan ističe da je odobrena realizacija projekta „Zelena rešenja za upravljanje biološkim otpadom”.

– Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji imaće čast da realizuje projekat „Zelena rešenja za upravljanje biološkim otpadom” u saradnji sa partnerima – Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu i JKP„Banjsko zelenilo i čistoća”, uz podršku Opštine Vrnjačka Banja. Projekat će biti finansiran i realizovan u saradnji sa UNDP. Cilj projekta je umanjenje biološkog otpada iz hotela i restorana, koji će biti kompostiran i korišćen za ozelenjavanje cvetnih površina – zaključuje profesor Cvijanović.

Ž. Milenković

 

Ostale vesti

back-to-top