Projekat – ГРАД МЛАДИХ

Postavljeno: 08.12.2015

Крушевачи гимназијалци угодтили пријатеље из Цеља.

Наша Гимназија и је и ове године традиционално учествовала у размени са Гимназијом Цеље Центар. Данима смо нестрпљиво ишчекивали долазак наших гостију, а онда је у понедељак дванаестог октобра испред улазакрушевачкеГимназије стигао аутобус словеначких таблица

Као добри домаћини, најпре смо им пожелели добродошлицу уз кратак програм који смо припремили. Било је певања, гледања филма у којем смо им показали само део чари наше земље, а затим су погледали и кратак филм о нашој школи.

Нервозни, али исто тако и узбуђени, упознали смо се са својим гостима и одвели их кућама да се мало одморе, а касније је уследило и кратко показивање града Крушевца нашим Словенцима.

Сутрадан смо се сви одморни и спремни за нови дан скупили испред Гимназије, а онда се упутили ка Градској управи где нас је врло пријатно дочекао градоначелник Крушевца. Такође смо имали прилике да погледамо јединствену Мозаик салу и да чујемо нешто о њој. Након тога, уследио је сусрет са представницима Канцеларије за екологију Градске управе где смо имали кратке радионице и представљање стања и стратегије скупљања и прераде отпада у Србији.

Помало уморни и гладни, упутили смо се ка Дому ученика „Пане Ђукић Лимар“ где нас је чекао ручак. После ручка и кратког одмора кренули смо у туристички    обилазак Крушевца где смо имали прилику да нашим гостима покажемо Музеј, археолошки парк, цркву Лазарицу, Легат Милића од Мачве и Споменик косовским јунацима. Након кратког разгледања Крушевца, упутили смо се ка Гимназији у којој смо имали двочасовну радионицу у којој су нам представљени циљеви пројекта „ЕкоМлади – Отпад – Енергија“ и начини на које отпад можемо прерадити и добити енергију. Рад се одвијао у групама, ученици су имали прилику да стекну нова знања и да се упознају са начином учења у Словенији и Србији. На крају првог дана имали смо прилику и да уживамо у концерту КУД „14. октобар“ у позоришту.

Следећег јутра смо се окупили и кренули аутобусом за Јабланицу. Тамо смо имали организован обилазак предузећа МОЦА Јабланица који је пример добре праксе прераде пољопривредног отпада за добијање енергије. Након тога, вратили смо се у Гимназију где смо наставили са радионицама. Завршивши са радовима, имали смо два слободна сата да нашим, сада већ пријатељима из Словеније, покажемо град још боље, тако да смо их одвели у срце Крушевца, на Багдалу. После ове кратке, али лепе шетње, било је време да се настави са радионицама, а касније је уследила и вечера. После вечере, имали смо слободно време које смо искористили у кафићима пијући кафу и боље се упознавајући.

Претпоследњи дан смо започели кратком вожњом до Мајдева. Тамо смо имали стручан обилазак и презентацију у Фабрици воде – ЈКП Водовод Крушевац где смо сазнали како се прерађује и добија вода за пиће. По повратку из Мајдева, свратили смо до манастира Наупаре који је један од најлепших и најстаријих манастира Србије. Убрзо потом, уследио је и ручак у Дому ученика, а након малог одмора вратили смо се завршавању пројеката и презентација. Затим је свака група имала прилику да представи свој рад.

Још један напоран дан ближио се крају, а ми смо се скупили у Музеју на концерту Музичке школе „Стеван Христић“. Одушевљени талентом ученика из музичке школе, њиховим певањем  и свирањем, напустили смо зграду Музеја и уследила је свечана вечера у етно ресторану Конак којој су присуствовали сви учесници и ментори, као и директорка Гимназије, Биљана Дачић, којој је тог дана био рођендан, па су је професори изненадили поклонима, а ђаци рођенданском песмом, на српском и на словеначком.

Тужни што се све тако брзо приближило крају, али и срећни због новостечених пријатељстава, која се сигурно неће овде завршити, отишли смо својим кућама. Сутрашњи дан је био дан када смо сумирали предивне утиске и опростили се са својим гостима, бар на кратко, јер већ у децембру настављамо дружење у Цељу.

Софија Мајуновић III/1

„Гим Фест“ у крушевачкој Гимназији

ПРОЈЕКАТ НЕФОРМАЛНОГ ДРУЖЕЊА И КРЕАТИВНОГ УЧЕЊА

Са циљем да ученици добију додатно неформално образовање, односно ваннаставне активности и да се покрену нека дешавања у школи у периоду од четири забавне суботе, неформална фрупа „Фестовци“ (организатори и координатори пројекта Александра Павловић, Ања Кнежевић, Нина Бојковић, Анђела Васић, Војин Милисављевић) организовала је „Гим Фест“

„Гим Фест“ је омладински волонтерски пројекат који спроводи НГ „Фестовци“ уз подршку ресурс центра „Едукативни центар Крушевац“ у оквиру програма „Млади су закон – МОС“. Одржан је у периоду од 10. до 30. октобра у просторијама крушевачке Гимназије и бројним забавним активностима привукао ученике и госте различитих година и интересовања.

Било је ту вајања на точку уз упутства волонтерки Маше Милосављевић и Невене Ристић, цртања портета од стране талентованих Теодоре Марић, Зорице Илић, Николе Вилимановића и Вида Васића, плетења наруквица, прављења оригамија, сликања камерама фотографске секције или   остављања отисака шака на платну, а све то уз контролу и помоћ волонтера Матије Михајловића, Милене Гајић и Новака Перовића. Прва субота прошла је у најбољем расположењу посетилаца и организатора.

Друга субота почела је дебатом на тему „Остати у држави или не?“. Волонтери оба тима (за и против) трудили су се да аргументовано подрже свој став, истовремено слушајући и прихватајући ставове и мишљења противничког тима. Захваљујући доброј организацији било је времена да и публика учествује постављајући питања за један или оба тима. Као што је донекле и било очекивано, дебата је постала страствена, али на крају су сви   учесници пружили руку пријатељства и обележили овај догађај групном сликом

Наредна субота била је субота активности. Била је то дивна прилика за све љубитеље физичких активности да се опробају у плесу и борилачким вештинама. У почетку је било стидљивости и страха, али временом су се посетиоци опустили и полако учећи, дали у игру. Још један од дана завршен је смехом и радошћу.

Све у свему, „Гим Фест“ је био пун занимљивих и креативних ативности за забаву и опуштање. Посетиоци су имали прилику да се у друштвеној атмосфери упусте у различите радионице, пусте машти на вољу и реше стреса свакодневице. О радионицама се говорило само позитивно и са надом да ће се оваква дешавања чешће организовати, надом коју деле и организатори НГ „Фестовци“. У наредним школским месецима очекујемо још пуно интересантних догађаја и још више посетилаца, а сви љубитељи дружења и забаве позвани су да се придруже.

Сара Крстић II/1

Међународно такмичење Дабар – надметање у знању из информатике

УКЉУЧУЈЕ СЕ СВЕ ВИШЕ ЂАКА

Такмичење из информатичке писмености се одржава у 40 земаља, обухвати око милион учесника, а у Србији су се пријавиле 252 школе, те се очекује да ће број такмичара надмашити прошлогодишњих 20.817

У Србији се од 16. до 27. новембра одржавао школски ниво међународног такмичења из информатичке и рачунарске писмености „Дабар“. Почетак је свечно означен у овдашњој Основној школи „Драгомир Марковић“, која је пре две година иницирала одржавање тог такмичења у Србији. За надметање је пријављено  252 основних и средњих школа, те организатори са правом очекују да број учесника надмаши прошлогодишњих 20.817, када су се надметали ђаци из 172 школе у Србији.

Да је реч о међународном такмичењу које се организује у 40 земаља света и обухвати више од милион такмичара  казао је председник Удружења професора Србије – Информационе технологије, Милан Рајковић, иначе професор информатике у Политехничкој школи у Крушевцу.

– Такмичењем су кроз шест категорија обухваћени сви разреди основних и средњих школа – објаснио је он.

Школски ниво се завршава данас, 27. новембра, а подржан је, како је Рајковић додао, информационим технологијама, односно спроводи се у школама. Државно такмичење се одржава 28. фебруара у четири центра – Крушевцу, Нишу, Београду и Новом Саду.

Удружење професора Србије – Информационе технологије је организатор такмичења „Дабар“ за Србију, уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Града Крушевца те Основне школе „Драгомир Марковић“.

Та школа је пре две године иницирала одржавање „Дабра“ у Србији, а њен директор Саша Јевтић, напоменуо је да је то такмичење недавно у Бечу добило награду као најбоља европска информатичка пракса у образовању.

Ј.Б.

Ostale vesti

back-to-top