Žene u preduzetništvu – Jasmina Antić: Tradicionalni recepti u svakom zalogaju

Postavljeno: 10.12.2024

Jasmina Antić iz Brusa je vlasnica i direktorka firme „Nona Produkt“ koju je osnovala 2012. godine da bi se prvenstveno bavila izradom sitnih kolača i torti. Na početku je radila sa dve, tri koleginice u privatnoj kući sa dve prostorije. Vremenom je došlo do povećanog obima poslovanja, pa danas ima 10 zaposlenih koji pored ručno rađenih kolača i torti proizvode i kuvana jela, kao i druge slane proizvode

Pored toga, u poslednje dve godine se bave i keteringom koji rade kroz svečanu salu koju su uzeli u zakup, što je na lokalnom tržištu dobro prihvaćeno.

– Na ovaj korak sam se odlučila pre dvanaest godina. Tada sam već bila u radnom odnosu, ali sam želela da pokrenem nešto svoje. Bila sam vešta u pravljenju kolača, peciva i mnogobrojne druge hrane, pa sam donela odluku da pokrenem sopstveni biznis – navela je Jasmina Antić dodavši da je njen muž odigrao ključnu ulogu u tome.

– Podrška porodice je bila ključna. Tako je ovaj biznis zaživeo uz pomoć muža koji je već bio u određenim komercijalnim poslovima. Uz njegovu podršku oko kupaca i komercijale, pokrenula sam sopstveni posao i trenutno sam vlasnica i direktorka firme koja zapošljava 10 radnika.

Jasmina se trudi da se dekoracija što više svidi ljudima, ali ističe da je kvalitet torti i kolača na prvom mestu. Asortiman proizvoda se vremenom usavršavao i širio, ali recepti su ostali tradicionalni.

– Recepti su stari, tradicionalni. Kako su naše majke i bake pravile po našim kućama, tako i mi pravimo pa se isključivo pridržavamo tih receptura. Zahtevi tržišta su raznovrsni, pa se jednako dobro prodaju najjednostavniji kolači kao i najskuplje torte. Svaki proizvod nađe svog kupca.

Sagovornica dodaje da je njena firma već prepoznata na lokalnom tržištu u Brusu, ali je šire tržište zahtevnije zbog prisustva većih firmi sa dugogodišnjim iskustvom. Zbog toga dolazi do određenih prilagođavanja cena, te konstantna tržišna borba predstavlja i najveći izazov u samom radu.

Pokretanje sopstvenog biznisa iziskuje veliko angažovanje i posvećenost. Jasmina Antić ističe da dosta vremena provodi na poslu, jer je sve vezano za rokove i tačno određene datume koji ne trpe kašnjenja i odlaganja, što može dovesti da se porodica nađe u drugom planu.

– Imam odraslo dete koje je na studijama, što mi omogućava da se 100 odsto posvetim poslu. Sigurno da porodica i privatne obaveze trpe, ali uz dobru organizaciju uskladi se sve – i posao i porodica.

Pored podrške najbližih i dobrih organizacionih sposobnosti, ključ uspeha je upornost i sopstveno znanje koje se primeni. Vlasnica firme „Nona produkt“ savetuje svaku ženu koja ima određenu ideju i talenat da pokrene sopstveni biznis, naročito u malim sredinama gde ne postoje velike mogućnosti biranja zaposlenja i napredovanja u poslu.

– Kao najveći uspeh bih istakla ketering koji sam pokrenula pre dve godine kada sam uzela svečanu salu u zakup, što je zaživelo bolje i od samih kolača. Trenutno radimo ketering i po porudžbini, a s obzirom da u ponudi imamo i kuvana jela, u planu nam je da otvorimo radnju u gradu gde će kroz maloprodajni objekat i ta aktivnost dobiti svoj pun izraz i dostupnost širem broju kupaca.

Nikola Lazić

 

Ostale vesti

back-to-top