Zadržan rast spoljnotrgovinske razmene

Postavljeno: 28.10.2022

Spoljnotrgovinska razmena privrednika iz Rasinskog okruga je u prvih osam meseci za skoro trećinu veća u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Privredne komore Srbije, Regionalne privedne komore Kruševac.

-Spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga u periodu januar – avgust ove godine iznosi 589,8 miliona evra,  u poređenju sa  istim periodom u 2021. godni veća  je za 31,4 odsto – saopšteno je iz ovdašnje Regionalne privredne komore.

Vrednost izvezene robe u posmatranom periodu, prema podacima RPK, je 315,2 miliona evra, što je u odnosu na isti period 2021. godine više za 34,3 odsto. Istovremeno, ukupan uvoz Rasinskog okruga za period januar – avgust  ove godine je  274,6 miliona evra, a u odnosu na isti period prošle godine povećan je za 27,7 odsto.

To znači da je u Rasinskom okrugu u prvih osam meseci ove godine u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvaren suficit od  40,7miliona eura, odnosno pokrivenost uvoza izvozom iznosi 112,9 odsto.

Ovdašnji privrednici najviše su izvozili u Sjedinjene američke države, Mađarsku, Nemačku i Rusku Federaciju. Najveći partneri u uvozu su Kina, Nemačka, Turska, Hrvatska i Italija.

J.B.

Foto: Pixabay

Ostale vesti

back-to-top