Vojkan Pavić, predsednik Opštine Varvarin o planovima za ovu godinu

Postavljeno: 24.01.2017

Počeli smo razgovore sa mesnim zajednicama kako bismo utvrdili prioritete i za ovu godinu, ali i za Strategiju razvoja u narednih deset godina koju treba da pripremimo. Do sada smo ih obišli deset, uglavnom sa područja Gornjeg Temnića, jer smatramo da je to područje u prethodnom periodu bio prilično zapostavljeno kada je reč o investicijama. Slične su potrebe čitavog tog kraja i mogu se svesti na tri ključna pitanja: izgradnju puteva, rešavanje vodosnabdevanja i otpadnih voda i stimulativna sredstva za razvoj poljoprivrede – kaže u razgovoru za GRAD prvi čovek Opštine Varvarin

Obilazak mesnih zajednica rukovodstvo Opštine nastaviće i u ovoj godini, a kada je reč o do sada utvrđenim prioritetima, oni su svoje mesto našli u ovogodišnjem budžetu.

-Budžetom smo planirali da oko 55 miliona dinara investiramo u izgradnju putne infrastrukture i održavanje javnih puteva. Za vodovod i kanalizaciju planiran je 41 milion dinara. Ubrzano radimo i na pripremi projekata kojima bismo mogli da apliciramo kod Republike i IPA fondovaprecizira Vojkan Pavić, predsednik Opštine Varvarin.

– Uporedo radimo na projektima za izgradnju pet separatora za  prečišćavanje otpadnih voda. Izvršena je javna nabavka, izabrani su izvođači, ali u prethodnom periodu nisu rešeni imovinsko pravni odnosi za parcele na kojima treba da budu postavljeni, tako da sad pokušavamo da to što pre završimo kako bismo dobili građevinsku dozvolu za njihovu izgradnju– objašnjava Pavić, dodajući da je rešavanje imovinsko pravnih odnosa i za druge poslove, kao i izrada projekata nešto čime će se Opština u narednom periodu najozbiljnije pozabaviti.

-Što se poljoprivrede tiče, mi smo u prošloj godini za subvencije imali opredeljeno 12 miliona dinara, ove godine smo predvideli 20 miliona za nabavku mašina i opreme i osiguranje, a pokušaćemo da obezbedimo i uslove za subvencionisanu nabavku grla stoke –najavljuje naš sagovornik, podsećajući da poljoprivrednici mogu konkurisati i za Republička sredstva, te da će Opština oformiti tim koji će im pomagati u pisanju biznis planova i za sredstva iz IPARD programa kada ona budu dostupna.

Kada je reč o vodosnabdevanju, po Pavićevim rečima, na nivou Okruga se vode intenzivni razgovori o konačnom puštanju u rad regionalnog vodovoda sa sistema Ćelije. -Mi očekujemo da najpre Ćićevac dobije vodu, a da potom i mi pustimo našu mrežu i procenimo šta još treba da se uradi na toj mreži. Sada prikupljamo sve informacije o izgrađenim sekundarnim mrežama i problemima koje pojedine imaju, a potom ćemo napraviti plan daljih investicija u ovoj oblasti.

Na pitanje da li su predviđene subvencije Javnom komunalnom preduzeću za neophodno uvećanje voznog parka, Pavić navodi da su budžetom planirana sredstva za Javno komunalno preduzeće za nabavku jednog vibro valjka i jednog kamiona, a uvećan je i Fond za zaštitu životne sredine i tu su predviđena sredstva za nabavku kontejnera za plastiku i za čvrsti otpad za područje Gornjeg Temnića.

-U ovoj oblasti treba da se reši i pitanje regionalne deponije. Prostornim planovima one su predviđene, ali mi moramo da prvo rešimo pitanje odvajanja otpada. Evropa hoće da finansira te poslove ali samo ako je reč o regionalnim pa čak i širim projektima – kaže Pavić. Objašnjava i da je Opština započela i radove na širenju kanalizacione mreže, te da je ona završena za područje Sela Varvarin. Očekuje i podršku “Srbijavoda” kod kojih je konkurisala za dodatna sredstva.

-Konkurisali smo i za sredstva za adaptaciju dve škole, u Orašju i Donjem Krčinu, upotpunili smo projektnu dokumentaciju i prosledili je Kancelariji za upravljanje javnom imovinom i računamo da ćemo dobiti sredstva, pogotovo zato što u Orašju imamo i klizište i važno je da sprečimo da ono ugrozi školu. Takođe, u ovoj godini bi trebalo da se započne i nadogradnja sprata u Srednjoj školi “Jovan Kursula” u Varvarinu, a gradićemo i vrtić u Obrežu – najavljuje Pavić i dodaje:

-Vrtić će graditi Vojska uz pomoć američke ambasade, ali i ovde moramo da rešimo pitanje dodatne parcele za dvorište vrtića. Uputili smo zahtev republičkoj Direkciji za upravljanje imovinom da nam odobri da prevedemo tu parcelu u opštinsku svojinu.

Šta je urađeno

-Od kako smo formirali vlast nakon izbora, odradili smo 4,5 kilometara asfalta u Gradu Varvarinu, Selu Varvarinu, Donjem Katunu, Bačini i Obrežu. Uz pomoć Republike smo uradili deo opštinskog puta Vratare – Zalogovac u dužini od oko 600 metara, a u Bačini je uz pomoć Srbijaputa privedena kraju izgradnja pešačke staze u dužini od oko 1,65 kilometara, vredna oko 12 miliona dinara. Privodimo kraju i dva projekta zaštite zone škola u Obrežu i Bačini, uredili smo svlačionice u Sportsko turističkom centru, a ove godine moramo rešiti pitanje građevinske dozvole za ovaj centar i upotrebne dozvole za bazen koji sada ima samo privremenu dozvolu za rad– sumira predsednik Opštine rezultate rada nove vlasti u Varvarinu.

 

Ostale vesti

back-to-top