Veliki četvrtak- opraštanje grehova

Postavljeno: 02.05.2024

Na Veliki četvrtak, hrišćani se sećaju poslednjeg obedovanja Isusa Hrista sa svojim apostolima, poznatog kao Tajna večera. Tog dana, u pojedinim krajevima počinje i farbanje jaja.

Na Veliki četvrtak se obeležavaju četiri ključna događaja: sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitva i Judino izdajstvo. Isus je sa učenicima večerao, dajući im hleb kao simbol svog tela i vino kao simbol svoje krvi, čime je ustanovljena Sveta tajna pričešća.

Nakon večere, Isus je oprao noge svojim učenicima kao primer služenja jedni drugima. Tokom večere, najavio je da će ga jedan od apostola izdati, što se na kraju i dogodilo. Juda Iskariotski izdao je Isusa za 30 srebrnika.

Na Veliki četvrtak se služi liturgija svetog Vasilija Velikog, a uveče se čita 12 odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom. Vernici se pozivaju na molitvu klepalom, jer su zvona vezana kao znak tuge, ali se ponovo odvezuju i zvone na Uskrs.

Narodno verovanje kaže da se i najvećim grešnicima opraštaju svi gresi ukoliko se pričeste na Veliki četvrtak. Ovo verovanje nosi duboko duhovno značenje, ističući snagu i moć oproštaja koju donosi sveta tajna pričešća, posebno u ovom svečanom trenutku u hrišćanskoj liturgiji.

T.S

Ostale vesti

back-to-top