Vatrogasci apeluju na građane da ne pale strništa

Postavljeno: 13.05.2024

Vatrogasno-spasilačka jedinica Kruševac je od početka ove godine na teritoriji Rasinskog okruga imala preko 240 intervencija zbog požara na otvorenom prostoru. Najveći broj se dogodio u februaru, a najčešći uzrok je ljudski faktor

Požari na otvorenom najčešće se javljaju u seoskim sredinama, iako je spaljivanje strništa korova strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara.

Zbog toga, Vatrogasno-spasilačka jedinica, u saradnji sa lokalnom samoupravom i Odeljenjem za vanredne situacije u Kruševcu, organizuje tribine za meštane iz seoskih mesnih zajednica kako bi ih informisali da paljenje na otvorenom nije dozvoljeno.

Redovno organizujemo takve tribine kako bismo podigli svest o štetnosti paljenja na otvorenom. Takođe, kontinuirano sprovodimo edukaciju kod dece predškolskog i školskog uzrasta, kao i kod ostalih građana – naveo je Dejan Vasiljković, zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačke jedinice Kruševac.

Vasiljković je apelovao na sugrađane da ne pale biljne ostatke i strništa, jer time ne samo što ugrožavaju svoje i živote drugih ljudi, već uništavaju i biodiverzitet samog zemljišta.

– Na kraju krajeva, takve aktivnosti su podložne sankcijama od strane nadležnih organa koji će u narednom periodu biti aktivni na terenu kako bi uočili i sankcionisali lica koja čine takva dela. Napominjem da se kazne za fizička lica kreću od 10 do 50 hiljada dinara, dok za pravna lica kazna može iznositi i do milion dinara – rekao je zamenik komandanta VSJ Kruševac.

Kako bi se smanjio rizik od prirodnih katastrofa, pa i požara na otvorenom, Grad Kruševac se uključio u realizaciju projekta „Jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti 2 (PREPS 2)“, koji finansira USAID, a realizuje CRS u saradnji sa Caritasom Srbije i Čovekoljubljem. U sklopu samog projekta se sprovodi i kampanja podizanja svesti javnosti o značaju prevencije, u okviru koje je nastao i ovaj tekst, a za čiji sadržaj je isključivo odgovoran autor ovih redova.

Iz Vatrogasne jedinice poručuju da ih odmah pozovete na broj 193 ukoliko uočite požar i pružite im jasne informacije o svojoj lokaciji, ali i tačnom mestu samog požara. Tom prilikom, potrebno je da opišete koja vegetacija je zahvaćena požarom (žbunje, trava, četinari…), te ukoliko ste u mogućnosti, i ukažete na pravac kretanja požara.

Prilikom izbijanja požara u blizini kuće, ne napuštajte je ukoliko niste potpuno sigurni da možete bezbedno da se sklonite. Nakon što ste u kuću uveli sve članove porodice, zatvorite sva vrata i prozore, a zatim prekrijte štokove i otvore natopljenim peškirima i krpama.

Takođe, sa prozora skinite zavese, nameštaj pomerite ka centralnom delu sobe, što dalje od prozora, i postarajte se da sva vrata unutar kuće budu zatvorena.

U takvim situacijama je važno da držite porodicu na okupu i da obezbedite rezerve vode, kao i da imate baterijsku lampu, u slučaju da dođe do nestanka električne energije.

Ako primetite da se požar širi prema vašoj kući, zapaljive materije koje se nalaze u blizini kuće prebacite u zatvorena i zaštićena mesta.  Tada je važno da zatvorite dovode gasa ili goriva i da obezbedite prolaz vatrogasnim vozilima.

Nakon što se požar ugasi, obezbedite dežurstva sve dok postoje i najmanja žarišta, zbog mogućnosti ponovne pojave požara.

Foto: freepik.com/pvproductions

  1. L.

Ostale vesti

back-to-top