Sveti Vasilije Ostroški – Praznik čudotvorca i iscelitelja

Postavljeno: 12.05.2023

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja, po gregorijanskom kalendaru. Srpski narod s velikom ljubavlju i poštovanjem slavi život i delo ovog svetitelja koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji pravoslavlja.

Sveti Vasilije Ostroški, čije je rođeno ime bilo Stojan Jovanović, rođen je u selu Mrkojnići, u blizini Trebinja u Hercegovini, 28. decembra 1610. godine. Pripadao je pobožnoj porodici hercegovačkih težaka, njegova majka se zvala Ana-Anastasija (devojačko prezime Đurica), a otac Petar Jovanović. Kako bi ga zaštitili od danaka u krvi, roditelji su ga poslali u tajni manastir Zavala kada je imao samo dvanaest godina. U tom manastiru je već tada bio iguman njegov stric, iguman Serafim. Tamo se Stojan učio crkvenoj pismenosti. Nakon nekoliko godina, prešao je u manastir Tvrdoš u Trebinju, gde je nakon pohađanja manastirske škole, konačno primio monaški čin i sveštenički red, i postao paroh Popovopoljski.

Kao arhijerej, Sveti Vasilije Ostroški je živeo u manastiru Tvrdoš i odande širio pravoslavnu veru među svojim vernicima, štiteći ih od turskih zuluma i latinskog neprijateljstva. Kada su Turci razrušili Tvrdoš, bežao je ka Svetoj Gori, ali ga je narod u Bjelopavlićima zaustavio uz obećanje da će mu svako davati meru pšenice za izdržavanje. Vladika je ostao i prvo se podvizavao u jednoj pećini u Pješivcima, a kasnije prelazi u Ostrošku pećinu. Manastir Ostrog postaje mesto gde nastavlja svoj strog podvižnički život. Poslednjih 15 godina svog života proveo je u pećinskoj isposnici u Gornjem Ostrogu.

Preminuo je 1671. godine. Njegovi mošti i njegov grob se čuvaju u manastiru u Ostrogu do današnjeg dana. U njihovu moć isceljenja i utehe veruju podjednako i hrišćani i muslimani.

Foto: spc.rs

 

Ostale vesti

back-to-top