U susret izborima: osam kandidata u predsedničkoj trci, za sada 17 lista u parlamentarnoj

Postavljeno: 15.03.2022

U ponoć je istekao rok za predaju lista za predsedničke i parlamentarne izbore koji će biti održani 3. aprila. Republička izborna komisija proglasila je 17 lista koje će se nadmetati na parlamentarnim izborima i osam kandidata koji će se “boriti” za mesto šefa države

Vanredni parlamentarni izbori, po svemu sudeći, biće neizvesniji od prošlih, kada je deo opozicionih stranaka proglasio bojkot. Listu je prva predala Srpska napredna stranka, pod nazivom „Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“, te će se ona naći pod rednim brojem 1.

Pod brojem 2 biće koalicija oko Socijalističke partije Srbije, sa nazivom „Ivica Dačić – premijer Srbije“, na trećoj poziciji je lista „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“, dok je lista „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ pod brojem 4.

Peta po redu je lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“. Nju čine Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DŽVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija i Vlaška stranka.

Šesta je proglašena lista koalicije Demokratske stranke Srbije i Monarhista. Pod brojem 7 nalazi se lista “Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici”, osma će biti Stranka pravde i pomirenja koju predvodi Usame Zurkorlić. Pod brojem 9 biće koalicija „Moramo“ sa listom „Moramo – Akcija – Ekološki ustanak -Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović“. Broj 10 na glasačkom listiću je lista „Suverenisti“ koju čine Dosta je bilo, Za zdravu Srbiju i pokret Živim za Srbiju, a 11 lista koju predvode Dveri i deo POKS-a, okupljenog oko Žike Gojkovića.

Broj 12 je lista “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani”, a 13 “SDA Sandžak – Sulejman Ugljanin”. Pod brojem 14. naći će se lista „Boris Tadić – Ajmo ljudi – Socijaldemokratska stranka – Nova stranka – 1 od 5 miliona – Tolerancija Srbije – Ujedinjeni pokret zelenih Srbije – Bošnjačka građanska stranka – Stranka Crnogoraca”. Pod rednim brojem 15. biće lista „Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa”, dok je 16. lista „Koalicija Albanaca doline“.

Pred istek roka listu je predala i Romska partija pod nazivom “Romska partija – Srđan Šajn”, u u RIK-u navode da je u postupku proglašenja još pet lista, koje će biti proglašene ako ispune uslove.

Redosled kandidata na glasačkom listiću za predsedničke izbore biće određen žrebom 18. marta na sednici RIK-a. Ovogodišnji predsednički izbori broje manje kandidata nego 2017. godine. Miloš Jovanović kandidovan je ispred koalicije Nada, Zdravka Ponoša predložila je koalicija „Ujedinjeni za pobedu Srbije“. Milica Đurđević Stamenkovski ispred Zavetnika.

Aktuelni predsednik Aleksandar Vučić ponovo će se kandidovati za to mesto, a njegovu kandidaturu uz Srpsku naprednu stranku, podržavaju i koalicioni partneri Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i Savez vojvođanskih Mađara.

Koalicija Dveri i POKS-a istakla je Boška Obradovića, dok je Biljana Stojković kandidat koalicije „Moramo“. Potpise su predali i „Suverenisti“ čiji će kandidat biti Brankica Stamenković, ali i Srpska desnica koja je predložila Mišu Vacića.

Na teritoriji grada Kruševca ukupno je 130 izbornih mesta, plus dva posebna koja su u Okružnom zatvoru i Vaspitno – popravnom domu.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top