Turistička i gastronomska manifestacija – “Dani gljiva Ćićevac 2023.”

Postavljeno: 21.05.2023

Manifestacija posvećena predstavljanju Mojsinjskih planina i Stalaćke klisure. Prva po redu, edukativno – turističko – gastronomska manifestacija “Dani gljiva” održana je u Ćićevcu, pod pokroviteljstvom ove opštine a u organizovaciji  Udruženje gljivara “Bukovača”.

Predsednik Udruženja gljivara “Bukovača” Stefan Veljković oduševljen je manifestacijom:

-Prezadovoljan sam organizacijom manifestacije posvećene gljivama i gljivarima, posebno brojem učesnika koji su prvog dana manifestacije istraživali gljive po Mojsinjskoj svetoj gori i u Stalaćkoj klisuri Južne Morave, a bilo ih je 50 iz cele Srbije. Našli smo oko 70 različitih vrsta gljiva i popisali ih. U ovim našim krajevima imamo otrovnu sumporaču, zvezdače, judino uvo, razne prolećne gljive, ali i razne lekovite gljive. Mojsinjske planine su jedan bogat biodiverzitet gljivama i biljkama i u sezoni može da se nađe crna truba, lisičarka, vrganj, kraljevski vrganj, ali i mnogo lepih gljiva za fotografisanje koje nisu zanimljive kulinarstvu- ističe Veljković.

U Narodnoj bilioteci Ćićevac izloženo je 40 raznih vrsta gljiva, većinom nejestivih.

Manifestacija je bila posvećena istraživanju, očuvanju i predstavljanju Mojsinjskih planina i Stalaćke klisure, a predavanje o gljivama održala je Sunčica Jović, potpredsednica Mikološko – gljivarskog saveza Srbije. Čorbu od 100 vrsta gljiva pripremao je poznati planinar i poznavalac prirodne ishrane Nebojša Stamenović, popularni Neša Travka, a posetioci su mogli da degustiraju ovaj retki specijalitet.

Izložbu u Ćićevcu pratio je i mini sajam na kome su se predstavili proizvođači gljiva, proizvoda od gljiva i opreme za gljivarenje, od kojih su posetioci da saznaju više o hranljivoj i medicinskoj vrednosti pečuraka.

Ž. M.

N. P.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top