Tragom projekta „Mapiranje potreba mesnih zajednica“  – MZ Bivolje, godinu dana posle

Postavljeno: 11.10.2016

Asfaltirane ulice, „umiven“ centar naselja, uređena plaža, pokrenuta inicijativa za institucionalnu pomoć staračkim domaćinstvima, samo su neka od unapređenja koje su žitelji Bivolja osetili u toku ovog perioda. Rukovodstvo mesne zajednice prepuno je novih planova, a u njih se aktivno uključuju i meštani koji renovirane prostorije mesne kancelarije čine živahnim i dinamičnim – slika na koju sme retko nailazili tokom obilaska mesnih zajednica našeg grada

Projekat “Mapiranje potreba mesnih zajednica na području grada Kruševca”, novine GRAD su prošle godine započele baš pričom o mesnoj zajednici Bivolje. Tada nam je Zoran Vulić, predsednik Saveta mesne zajednice, kao jedan od važnijih poslova u naselju naveo asfaltiranje ulica jer, kako kaže, Bivolje, pa time i grad imaju oko trideset neasfaltiranih ulica. Danas, godinu dana posle, slika je sasvim drugačija. I što se ulica, ali i drugih poslova tiče.

bivolje_3

Priznajući da je tome doprinela i izborna godina, ali, više od toga, agilnost i kontinuirani rad, Vulić kaže da je tokom ove godine plan Mesne zajednice za asfaltiranje ulica premašen.

Mi smo planirali određen broj ulica, ispostavilo se da smo uradili jednu ulicu više. Mislim na deo ulice Arčibalda Rajsa koja je za nas značajna, a koju smo asfaltirali sredstvima Puteva Srbije. Pored toga, uradili smo još četiri ulice, takođe jako važne. To je takozvani prsten oko škole „Branko Radičević“, koji smo uspeli da uradimo, tako da sada šezdesetoro đaka ne moraju da gaze blato dok idu u školu.

Nije, po prvi put, posle gotovo pola veka, zaboravljeno ni bivoljsko naselje Kurilovo, u kome su takođe asfaltirane pojedine saobraćajnice, a, po Vulićevim rečima, posebno je zbog svog položaja i dužine značajna ulica Vukašina Zdravkovića. I to nije sve.

bivolje_4

 –Spremili smo još četiri ulice za asfaltiranje. Učešćem građana spremili smo podlogu, a obaveza Grada je da uradi asfaltiranje. Ako nas godina posluži i ako bude sredstava u buxetu, to će biti ove godine. Imamo i nekih 12 ulica koje su planirane regulacionim planovima, a ne postoje ili su delimično otvorene. Tu neka dvorišta ulaze u prostor budućih ulica i sada ćemo pokrenuti postupak eksproprijacije da bismo u ovom trenutku bar fizički otvorili te ulice, a kasnije ćemo se truditi i da ih potpuno uredimo – nabraja naš sagovornik. Posebno ističe da ima stanovnika ovih budućih ulica koji su spremni da daju i deo svog placa bez naknade, da bi obezbedili prilaz svojim domovima.

„Dom građana naselja Bivolje“

Prvi utisak prilikom posete Bivolju nakon godinu dana ostavlja renoviran i savremeno opremljen Dom u kome je smešteno sedište mesne zajednice.  –Dom je potpuno rekonstruisan, urađena je fasada, i unutrašnjost Doma je uređena, a trenutno smo u postupku ozakonjenja dva pomoćna objekta u dvorištu Doma što će povećati imovinu Mesne zajednice. To je zapravo ulaz u grad i mi smo se potrudili da on bude reprezentativan – kaže Vulić, podsećajući da je Dom izgrađen dobrovoljnim radom i sredstvima građana Bivolja daleke 1948. godine. U znak zahvalnosti Mesna zajednica je na zgradu postavila ploču sa ovim podacima.

bivolje_5

Uporedo sa rekonstrukcijom Doma, rekonstruisana je i elektromreža u centru Bivolja, urađeni su novi stubovi, postavljeni novi kablovi i pojačan napon.  Rukovodstvo mesne zajednice radi na tome da kroz planove detaljne regulacije Bivolje dobije i mogućnost izgradnje zgrada za višeporodično stanovanje, a pomaže i radu tamošnje ambulante kroz radove na renoviranju i održavanju njene zgrade.

Trenutno se priprema dokumentacija za izgradnju crkve u saradnji sa crkvenom opštinom na bivoljskom groblju.

Obezbedili smo parcelu za crkvu. Jedan naš sugrađanin je poklonio pet ari, mi smo dokupili još dvadesetak, i tu će se izgraditi crkva, kapela, zvonik i pomoćni objekti. I staru kapelu smo malo uredili da bude u funkciji dok se ne izgradi nova. Proširili smo i prostor za sahranjivanje i Bivolje je verovatno jedina mesna zajednica koja ima obezbeđene kapacitete groblja za narednih desetak godina, a groblje je potpuno uređeno. Inače, mi smo jedina mesna zajednica koja je otvorena što se tiče sahranjivanja ljudi sa drugih područja i na taj način pomažemo gradskom groblju – kaže predsednik Mesne zajednice i dodaje:

-Što se tiče crkve, ona neće biti velika, oko 100 kvadrata, ali ćemo je graditi mi sami, građani i građanke Bivolja. Gradićemo je dinamikom kojom budemo mogli.

Pomoć starima, plaža na Rasini i, ako bude sreće, Sportski centar

Jedno od važnih pitanja kojima se naš list kroz projekat „Mapiranje potreba mesnih zajednica“ bavio, bila je pomoć staračkim i samačkim domaćinstvima. Zato nas je i obradovala informacija da MZ Bivolje sada, u saradnji sa Centrom  za socijalni rad pokušava da u Bivolju tačno utvrdi kome je potrebna pomoć kada je reč o samačkim staračkim domaćinstvima i obezbedi im usluge pomoći u kući. Inače, u okviru Saveta Mesne zajednice u kontinuitetu radi tročlana komisija koja se bavi staračkim samačkim domaćinstvima i pružanjem pomoći u vidu čišćenja snega, sečenja i unošenja drva i materijalne pomoći u vidu paketa namirnica, kućne hemije.

Mesna zajednica nastavila je i da organizuje ekskurzije za svoje starije sugrađane, ali i da uređuje i održava plažu na Rasini za sve građane i građanke koji žele da leto provedu pored reke.

bivolje_2Produbili smo korito, sredili obalu, redovno kosimo travu… Javno komunalno nam je izašlo u susret i postavilo kontejnere na ovoj lokaciji, a postavili smo i klupe i ljuljaške koje zimi sklanjamo i nosimo na ugao Vece Korčagina i novoasfaltirane ulice @ivote Stojadinovića, gde smo formirali  park od oko 200 kvadrata. To je, inače opštinska parcela, to je bio maltene javni NJC i sada ćemo tu da uredimo park. Naredne sezone planiramo da dodatno obogatimo sadržaj na plaži, jer smatramo da grad konačno mora da izađe na neku od svojih reka. Trudimo se da kroz regulaciju za taj deo koji je predviđen samo za zelenu površinu, omogućimo ljudima da mogu i da investiraju. Kroz to pokušavamo da rešimo i pitanje stadiona Borca koji  reka stalno plavi. Imamo projekat koji nije realizovan, da se od jednog do drugog mosta reka kanališe – kaže prvi čovek mesne zajednice. Najavljuje i izgradnju Sporstog centra na toj lokaciji.

I sajt i fejsbuk

Tokom našeg razgovora, u kancelariji Mesne zajednice smenjivali su se građani sa različitim potrebama i zahtevima, a jedna meštanka došla je da pokloni saksiju sa cvećem. Miljana Miladinović, sekretarka mesne zajednice, kaže da je to ovde uobičajena dinamika rada sa građanima.

-Kancelarija Mesne zajednice odmah izlazi u susret građanima, uporna je u komunikaciji sa organima lokalne samouprave i uvek uspe da dobije odgovor koji je građanima potreban. Imamo odličnu bazu podataka, imamo svoj sajt, spremni smo da primimo kritiku, spremni smo da primimo i pohvalu, odgovaramo na primedbe, a obaveštenja postavljamo i na našu fejsbuk stranicu – objašnjava Miladinovićka.

 

 

Ostale vesti

back-to-top