Tehnološka revolucija: Stigao novi Chat GPT-4

Postavljeno: 20.05.2024

Iz kompanije OpenAI dolazi GPT-4, najnovija verzija sistema veštačke inteligencije koji pokreće četbota. OpenAI tvrdi da je ova nova verzija kreativnija, manje pristrasna i manje sklona izmišljanju činjenica u odnosu na prethodnu verziju, Chat GPT-3, koja je privukla veliku pažnju javnosti.

Jedan od osnivača OpenAI-a, Sem Altman, izjavio je da je GPT-4 „najsposobniji i najsređeniji model do sada“. Nova verzija koristi „multimodalni“ sistem, što znači da može prihvatati i slike pored teksta, pa korisnici mogu postavljati pitanja vezana za slike.

Takođe se navodi da GPT-4 može prihvatiti velike tekstualne unose, do čak 20.000 reči odjednom, i može ih zapamtiti i odgovarati na takve upite.

Prilikom demonstracije GPT-4 modela, predsednik i jedan od osnivača OpenAI-a, Greg Brokman, predstavio je mogućnosti prepoznavanja fotografija koje će novi sistem nuditi. Ova funkcija, koja je još uvek u fazi razvoja i nije javno dostupna, zvaće se „Be My Eyes“ („Budi moje oči“).

Pomoću ove funkcije, GPT-4 će moći da analizira i odgovara na upite koji uključuju fotografije, kao i da izvršava zadatke bazirane na tim slikama. Brokman je izjavio da GPT-4 nije samo jezički, već i vizuelni model, koji može prihvatati unose koji sadrže i slike i tekst, slično dokumentu.

Iz kompanije su naveli da su, na osnovu ranijih konverzacija koje je Chat GPT imao sa korisnicima (u besplatnoj verziji), uspeli da otklone neke nedostatke za novi model. Sada će GPT-4 29% češće biti veoma oprezan prilikom davanja odgovora na pitanja o zdravstvenim savetima i 82% ređe će davati pogrešne odgovore na upite koji sadrže nedozvoljen sadržaj.

M.M.

Foto: Pixabay

Ostale vesti

back-to-top