Sutra je Sveti Ilija i vašar u Kruševcu

Postavljeno: 01.08.2021

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija gromovnik. Na ovaj veliki hrišćanski praznik u Kruševcu će biti organizovan vašar koji se inače već tradicionalno održava u tom gradu a prošle godine otkazan je zbog loše epidemiološke situacije

Sveti Ilija, veoma je poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti. Prema predanju, bio je među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vaznio na nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.
Prema narodnom verovanju, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kočijama koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na taj praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.
Na svetog Iliju, u Kruševcu se već tradicionalno organizuje vašar. Prošle godine, zbog u to vreme loše epidemiološke situacije, vašar je otkazan.

Vašar u Kruševcu održava se u Aerodromskoj ulici koja će za saobraćaj biti zatvorena 2. avgusta od tri sata iza ponoći, do pet časova ujutru, narednog dana.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top