+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Ekonomija » Samostalni sindikat pokreće incijativu za statusno rešavanje, odnosno opstanak “Trajala”

Samostalni sindikat pokreće incijativu za statusno rešavanje, odnosno opstanak “Trajala”

Samostalni sindikat hemije i nemetala, kome pripada sindikat “Trajal korporacije”, pokreće inicijativu da se za tu fabriku uradi Unapred pripremljeni plan reorganizacije, koji će omogućiti da preduzeće u narednih pet godina, bez državnih kredita i subvencija, vrati dugovanja i nastavi da posluje

Do 31. maja do kada je “Trajal”, pod zaštitom Vlade od naplate poverilaca, imamo još 40 dana. Krajnji je rok da se pokrene incijativa za statusno rešavanje fabrike koja tokom protekle tri godine proizvodi, redovno isplaćuje zarade, ne koristi državne subvencije niti kredite – kazao je novinarima predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, Ljubiša Nestorović.

Objasnio je da je sindikat sačinio plan kojim će izaći pred poslovodstvo, a potom i nadležne institucije. Predlažu da rukovodstvo fabrike do 10. maja sačini Unapred pripremljeni plan reorganizacije koji bi bio predate stečajnom sudiji.

IMG_1805_1

Sa UPPR-om, kako je dodao, treba da se saglase najveći poverioci, Komercijalna banka, kojoj “Trajal” duguje 15 miliona evra, navećim delom iz vremena Londonskog i Pariskog kluba, banka Inteza, te bugarska kompanija Brikel, bivši valsnik “Trajala”, koja potražuje oko 2 milijarde dinara.

U sindikatu objašnjavaju da je fabrici potrebna pomoć i podrška nadležnih institucija prilikom dogovora sa Komercijalnom bankom, u kojoj država ima deo vlasništva, te u pregovorima sa “Brikelom”, kompanijom u čiji iznos potraživanja u sindikatu sumnjaju podsećajući da je do njega došlo na osnovu investiranja koje je kompanija vršila dok je bila vlasnik.

Ideja je da se omogući da kroz Unapred pripremljeni plan reorganizacije tokom narednih pet godina, sa dve godine grejs perioda, Trajal vrati više od 45 miliona evra dugovanja. To bi fabrika uradila bez subvencija i kredita države, radnici bi izneli praktično sav teret jer bi primali i dalje niske plate, ali bi sačuvali radna mesta. Nakon toga mogao bi da se nadje strateški partner – precizirao je Nestorović.

Dodao je da je pitanje da li bi kroz stečaj svi poverioci bili namireni.
Napomenuo je da bi, u sklopu pomenutog plana deo radnika bio tehnološki višak, procena je da ih je stotinak, te da bi oni, ukoliko se to učini do kraja maja, imali pravo na socijalni program od po 200 evra po godini staža.

Optimista sam da će ovaj plan uspeti i da Trajal neće završiti u klasičnom stečaju. Imamo podršku poslovodstva, fabrika je upošljena, imamo avansirane ugovore do kraja godine. Plate su redovne, a duguje se jedna i po zarada iz prethodnog perioda – kazao je Milosav Vukojičić, predsednik Samostalnog sindikata u “Trajal korporaciji”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o ranije najavljivanom izdvajanju dve fabrike koje bi prešle u sistem odbrambene industrije Nestorović je kazao da se od toga nije odustalo te da će se deo “Trajala” baviti namenskom proizvodnjom.

IMG_1807_1

Podsetio je da amndman, koji se sa nadležnima bio usaglašen, o promeni člana zakona o poreskom postupku koji bi omogućio trojnu komenzaciju izmedju “Trajala”, Vojske i države, nije usvijen na poslednjem zasedanju Skupštine, uz opasku da će to u narednom periodu morati da bude učinjejo kako bi se rešio status pojedinih fabrika u Srbiji.

U “Trajalu” u četiri fabrike trenutno ima 1.128 radnika. Privatizacija, u kojoj je krajem 2006. godine bila prodata bugarskoj kompaniji Brikel, poništena je krajem 2013. godine.

Samostalni sindikat hemije i nemetala, kome pripada sindikat “Trajal korporacije”, pokreće inicijativu da se za tu fabriku uradi Unapred pripremljeni plan reorganizacije, koji će omogućiti da preduzeće u narednih pet godina, bez državnih kredita i subvencija, vrati dugovanja i nastavi da posluje -Do 31. maja do kada je “Trajal”, pod zaštitom Vlade od naplate poverilaca, imamo još 40 dana. Krajnji je rok da se pokrene incijativa za statusno rešavanje fabrike koja tokom protekle tri godine proizvodi, redovno isplaćuje zarade, ne koristi državne subvencije niti kredite – kazao je novinarima predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije, Ljubiša Nestorović. Objasnio je…

Review Overview

Rejting korisnika 1.23 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Od sutra ugostiteljski objekti mogu da rade i u zatvorenom

Od petka, 7. maja, ugostiteljski objekti mogu da rade i u zatvorenom uz poštovanje svih epidemioloških mera. Restorani i kafići, ...

“Žena za 21. vek” – besplatna radionica za Kruševljanke

Udruženje “Moj genijalac” iz Kruševca oragnizuje besplatne radionice u okviru projekta “Žena za 21 vek”. Projekat će trajati šest meseci, ...

Broj novoobolelih i dalje znatno opada

Od početka nedelje do danas u Rasinskom okrugu potvrđeno je ukupno 77 novih slučajeva oboljevanja od korone, čime je nastavljen ...

Superligaške novosti: VAR tehnologija

Ni ovu sezonu Superlige još nismo ispratili u istoriju, a već se radujemo novoj, za koju se nadamo da će ...

Oglas – prodaja kuće

Prodajem kuću u centru Kruševca u Takovskoj 9 (preko puta SBB) sa pripadajućom polovinom placa od 2,2 ara. U okviru ...