+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Sa Konferencije „Lokalne zajednice protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama“

Sa Konferencije „Lokalne zajednice protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama“

Implementacija Istanbulske konvencije – iskustva u regionu

Razmena iskustava u oblasti zaštite od nasilja prema ženama i u porodici, izazovi sa kojima se akteri i akterke u lokalnim zajednicama susreću u realizaciji sporazuma o sprečavanju i zaštiti od ove vrste nasilja, nova zakonska rešenja i pravci preventivnog delovanja, bile su teme Konferencije koju je organizovalo Udruženje žena Peščanik, u saradnji sa Mrežom “@ene protiv nasilja” i Mrežom žena Rasinskog okruga i uz podršku Fonda Ujedinjenih nacija za eliminisanje nasilja prema ženama

U razgovorima, vođenim u okviru tri panel diskusije, učestvovale su predstavnice ženskih grupa iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, nezavisnih državna tela i Koodinacionog telo za rodnu ravnopravnost i predstavnici/e lokalnih uprava i istitucija: tužilaštava, centara za socijalni rad, policije i zdravstvenih ustanova iz gradova u okrugu.

Otvarajući konferenciju, Snežana Jakovljević, predsednica Udruženja Peščanik skrenula je pažnju da sve dok se nasilju prema ženama prilazi kao pitanju socijalne politike, a ne kao korpusu ženskih ljudskih prava, neće biti stvarnog razumevanja uzroka niti pravog odgovora na nasilje. Kao posebne izazove savremenog trenutka navela je i porast nacionalizma, rasizma, te svojevrsnu repatrijarhalizaciju društvenih odnosa.

picsart_12-25-05-28-44

Panel o multisektorskom pristupu u sprečavanju nasislja prema ženama vodila je Nevena Petrušić, profesorka pravnog fakulteta u Nišu i prva poverenica za ravnopravnost u Srbiji. Ona je naglasila značaj nedavno usvojenog Zakona o suzbijanju nasilja u porodici, kao i izmena i dopuna Krivičnog zakonika, ali i potrebi stalnog rada na edukaciji onih koji ove zakone treba da primenjuju.

Borjana Peruničić, načelnica odeljenja za rodnu ravnopravnost u Stručnoj službi Zaštitnika građana predstavila je rezultate istraživanja koje je ovo nezavisno telo sprovelo u oblasti primene multisektorskog pristupa u zaštiti od rodno zasnovanog nasilja, a Radmila Žigić, predstavnica Organizacije žena Lara iz Bijeljina govorila je o zakonskim rešenjima i praksi u BIH.

Primer dobre prakse u radu multisektorskog tima u Vranju, prenele/i su Suzana Antić Ristić, predstavnica Odbora za ljudska prava Vranje, Marija Janićijević, sutkinja Osnovnog suda i komandir policije Saša Stamenković.

Specijalizovane usluge za žene sa iskustvom nasilja bile su tema drugog panela na kome su o iskustvima u radu na SOS telefonu, te pristupu specijalizovanim uslugama žena iz višestruko marginalizovanih grupa govorile Veronika Mitro iz Organizacije …Iz kruga Vojvodina i Jasna Pantić iz Udruženje Roma i Romkinja Novi Bečej. Nada Koprivica, SOS Nikšić, prenela je iskustva u osnivanju i radu nacionalne SOS linije za podršku ženama sa iskustvom nasilja u Crnoj Gori, a Danijela Pešić iz Autonomnog ženskog centra u Beogradu predstavila je rezultate istraživanja postupanja institucija u slučajevima nasilja sprovedenog u pet opština u Srbiji.

picsart_12-25-05-40-35

O prevenciji nasilja prema ženama i ulozi medija govorile su Nadežda Budimović, novinarka lista Grad iz Kruševca i Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra koja je podsetila na trogodišnju kampanju “Potpisujem”, a potom predstavila novo izdanje Vodiča za novinare i novinarke.

LJiljana Lončar, predstavnica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije predstavila rad ovog tela i kampanje koje se vode na nacionalnom nivou i naglasila značaj povezivanja institucija i civilnog sektora, a predstavnice Peščanika, Snežana Jakovljević i Slavica Stanojlović Urošević predstavile su nedavno formalizovanu Mrežu žena Rasinskog okruga i iskustva u radu na terenu, sa ženama iz udaljenih seoskih sredina.

Među usvojenim zaključcima Konferencije su da je neophodno dodatno raditi na implementaciji donetih zakona, povećati ukupno znanje zajednice o nasilju prema ženama, te jačati sistem lične odgovornosti u sistemu zaštite od nasilja u porodici i saradnju među različitim akterima, kroz definisanje pristupa, procedura, relacija, pravila i uloga.

Takođe, neophodno je raditi na smanjenju diskrimincije žena i svih marginalizovanih grupa, te insistirati da u javnim politikama i nastupima žene budu prepoznate kao najčešće žrtve porodičnog nasilja.

Neophodno je obezbediti i stabilne izvore finansiranja specijalizovanih usluga za žene koje su preživele nasilje i prepoznati važnost njihove uloge, te raditi na prevenciji nasilja u partnerskim odnosima i u porodici, i to u u medijima i u javnosti kroz smanjenje stereotipa o rodnim ulogama, i u školama od najranijeg uzrasta, kroz uvođenje nastavnog programa o nasilju prema ženama kao društvenom fenomenu, njegovim uzrocima i posledicama i kroz obrazovanje za toleranciju, ravnopravnost, jednake mogućnosti i mir.

Implementacija Istanbulske konvencije – iskustva u regionu Razmena iskustava u oblasti zaštite od nasilja prema ženama i u porodici, izazovi sa kojima se akteri i akterke u lokalnim zajednicama susreću u realizaciji sporazuma o sprečavanju i zaštiti od ove vrste nasilja, nova zakonska rešenja i pravci preventivnog delovanja, bile su teme Konferencije koju je organizovalo Udruženje žena Peščanik, u saradnji sa Mrežom “@ene protiv nasilja” i Mrežom žena Rasinskog okruga i uz podršku Fonda Ujedinjenih nacija za eliminisanje nasilja prema ženama U razgovorima, vođenim u okviru tri panel diskusije, učestvovale su predstavnice ženskih grupa iz Srbije, Crne Gore i Bosne…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Udruženje penzionera: Pomoć najugroženijima

Penzionerima sa najnižim primanjima i starim obolelim licima, podeljeno je 250 paketa sa osnovnim životnim namirnicima i sredstvima za higijenu. ...

Kosanović zadovoljan uprkos poraza Napretka u Portugaliji

U okviru priprema za novo prvenstvo Super lige, fudbaleri Napretka učestvovali su na turniru u Portugalu gde su poraženi u ...

Nove cene usluga na kvantaškoj pijaci

Odlukom Nadzornog odbora JP “Poslovni centar” Kruševac, cene usluga na kvantaškoj pijaci povećane su do 30 odsto. To je prvo ...

Kruševačka Filozofsko književna škola: “100 godina od osnivanja Jugoslavije – iskustvo srpske književnosti, filozofije i kulture”

U okviru manifestacije „Vidovdan 2018“, Kruševačka Filozofsko književna škola, održala je svoje 29 zasedanje u sali Gradske skupštine Kruševac. Razgovaralo ...

Mali pokretači iz Brusa i Milutovca pobednici konkursa Telekoma Srbija

Vredna informatička oprema stiže u osnovne škole Ako verujete da se kvalitetni ljudi formiraju još u detinjstvu, da se za ...