Reč stručnjaka: Trnjina, nedovoljno iskorišćeni dar prirode    

Postavljeno: 05.03.2022

Trnjina pripada grupi listopadnih grmolikih biljaka, sa gustom i razgranatom krošnjom i trnjem, najčešće je na pobrđima i šikarama, u hrastovim šumama, odlično je prilagođena na različite uslove temperature i podloge, plod je tamnoplave do tirkizne boje, okrugla je koštunica, veličine do cantimetar, ali njen potencijal, kažu stručnjaci, skoro da uopšte nije iskorišćen.

Savetodavka u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Dragana Andrejić, ističe da prerada plodova trnjine može biti dodatan izvor prihoda domaćinstava, a ne samo koristan lek u narodnoj medicini.

Pred vama su saveti naše sagovornice kako se trnjina može iskoristiti:.

Sirup od plodova trnjine – Prezrele plodove trnjine (nakon što ih je „opario“ mraz) kuvamo dok ne omekšaju pa ih procedimokroz sito, gazu ili kroz gusto cedilo. Dobijeni sok umešamo s jednakom količinom cvetnog meda pa sipamo u staklene tegle i čuvamo na hladnom i tamnom mestu. Kašičica sirupa, ujutro i uveče, jača želudac i pomaže kod afti u ustima.

Džem od trnjine – Potrebno je kilogram očišćenih trnjina, 200g šećera, 2-3 kesice vanilin šećera i 2 dl crvenog vina. Omekšale bobice preliti vodom i staviti da se zagrevaju bez ključanja. Kada bobice budu dovoljno meke, pristupiti pasiranju uz prethodno vađenje koštica, ako nemamo pasirku. Potom u tako očišćene trnjine dodati šećer, izgnječiti da puste sok pa kuvati na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje. Vino ili sok se dodaju da bi se kaša razredila i mogla da se kuva jer trnjine znaju da budu vrlo opore. Tokom kuvanja skidati penu ukoliko se pojavljuje. Džem je gotov kada se dovoljno zgusne i kada varjačom može da se napravi vidljiv trag u šerpi. Sipati ga u čiste teglice.

Liker od trnjina – Na kilogram trnjina ide 250 g šećera, 3dl crnog vina, 2 litra lozovače. Plodovi trnjine moraju biti zreli jer će u suprotnom aroma pića biti nepotpuna, a ukus blago kiseo. Zreli plodovi imaju žućkasto meso. Plodove treba očistiti od peteljki, probrati zdrave, oprati u hladnoj vodi i ocediti. Trnjine potom staviti u teglu, posuti šećerom, preliti vinom i lozovačom i dobro zatvoriti. Ostaviti pet do šest nedelja na umereno toplom i svetlom mestu, ali bez direktne sunčeve svetlosti. Posle toga, liker procediti i naliti u flaše.

Količine u receptima se mogu povećati srazmerno, u zavisnosti od toga koliko ploda ima.

Naša sagovornica podseća da plodovi trnjine dozrevaju u jesen te da ih u narodu nazivaju divljim šljivama. Seme čine koštice nepravilnog oblika. Sadrže organske kiseline, invertni šećer i vitamin C.

Zbog pektina i tanina ukus im je nagorak i stežuće opor. Slađe su tek posle prvih mrazeva. Iako septembarske trnjine izgledaju zrele, njihov sok ili džem je dovoljno opor da nadraži osetljiv želudac. Prerađuju se u kompote, sokove, mešane marmelade, vino, rakiju, sirće i likere. U Francuskoj se mariniraju i upotrebljavaju kao masline. Zimi se uglavnom suše u rerni i koriste za voćne čajeve i kompote – navodi ona.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top