Reč stručnjaka: Priprema vina za flaširanje
Postavljeno: 27.04.2025

Završni korak u proizvodnji vina je flaširanje. Upravo je april vreme kada se u mnogim podrumima vino priprema za taj proces. Ipak, pre nego što se vino prelije u bocu, važno je proveriti da je vino u potpunosti spremno
Pet ključnih pokazatelja da je vino spremno za flaširanje su:
Završena fermentacija – U vinu nema vidljivih mehurića ni znakova bilo kakve aktivnosti.
Stabilan miris i ukus – Vino ima karakterističan miris, bez nepoželjnih aroma.
Vizuelna bistrina – Vino je čisto, bez prisustva taloga.
Hemijska stabilnost – Vino je prethodno sumporisano i, po potrebi, hladno stabilisano.
Bez planiranih korekcija – Vino zadovoljava sve kriterijume odnosno svi zahvati u podrumu su završeni.
Pre samog flaširanja, preporučuje se i završna filtracija, kojom se uklanjaju zaostale čestice, mikroorganizmi i taložne nečistoće. Time se obezbeđuje dugoročna stabilnost vina u boci i sprečava pojava zamućenja ili neželjenih mirisa.
Slađana Cvetković, savetodavac za prehrambenu tehnologiju, PSSS Kruševac
Foto: Freepik.com
Komentari