Reč stručnjaka: Priprema vina za flaširanje

Postavljeno: 27.04.2025

Završni korak u proizvodnji vina je flaširanje. Upravo je april vreme kada se u mnogim podrumima vino priprema za taj proces. Ipak, pre nego što se vino prelije u bocu, važno je proveriti da je vino u potpunosti spremno

Pet ključnih pokazatelja da je vino spremno za flaširanje su:

Završena fermentacija – U vinu nema vidljivih mehurića ni znakova bilo kakve aktivnosti.

Stabilan miris i ukus – Vino ima karakterističan miris, bez nepoželjnih aroma.

Vizuelna bistrina – Vino je čisto, bez prisustva taloga.

Hemijska stabilnost – Vino je prethodno sumporisano i, po potrebi, hladno stabilisano.

Bez planiranih korekcija – Vino zadovoljava sve kriterijume odnosno svi zahvati u podrumu su završeni.

Pre samog flaširanja, preporučuje se i završna filtracija, kojom se uklanjaju zaostale čestice, mikroorganizmi i taložne nečistoće. Time se obezbeđuje dugoročna stabilnost vina u boci i sprečava pojava zamućenja ili neželjenih mirisa.

Slađana Cvetković, savetodavac za prehrambenu tehnologiju, PSSS Kruševac

Foto: Freepik.com

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top