Reč stručnjaka: Pasterizacijom do kvalitetnih voćnih sokova

Postavljeno: 07.02.2022

Reč stručnjaka: Pasterizacijom do kvalitetnih voćnih sokova

Kvalitet sokova koji se dobija pasterizacijom je odličan, ne razlikuje se u pogledu očuvanja hranljivih sastojaka od drugih načina pripreme, a veoma je lako i brzo pasterizovati veće količine voćnog soka u staklenim bocama, navode stručnjaci te objašnjavaju kako da to učinite u svojim domaćinstvima

S obzirom na to da postupak ne zahteva posebna tehnička pomagala, mogu ga koristiti i manji proizvođači na poljoprivrednim gazdinstvima, koji žele da prerade svoje voće i tako mu dodatno uvećaju vrednost. Na taj način se često priprema sok od jabuka, krušaka, grožđa ili jagodičastog voća.

Uputstva o postupku pasterizacije, koji se sprovodi u domaćinstvima, daje stručna savetodavka u kruševačkoj Poljopriverdno savetodavnoj i stručnoj službi, Dragana Andrejić, koja je, inače, po struci  specijalista strukovni inženjer prehrambene tehnologije:

-Boce treba da budu temeljno oprane i prokuvane. Kao sud za pasterizaciju, u nedostatku pasterizatora, može poslužiti veći lonac ili kazan sa rešetkom na dnu. Važno je da sav pribor i posuđe, koji se koriste budu prokuvani. Sama pasterizacija je moguća sa otvorenim ili zatvorenim bocama.

Sok koji je prethodno pripremljen se naliva u boce do visine od oko 5cm od vrha ukoliko se zatvara plutanim zapušačem ili 1-2 cm od vrha ukoliko se koriste plastični ili metalni zatvarači. Na dno suda za pasterizaciju se stavlja rešetka da bi boce mogle da stabilno stoje. Boce se ne smeju međusobno dodirivati. Termometar za kontrolu staviti u jednu od boca koje se nalaze u sredini.

U posudu se sipa hladna voda u visini soka u bocama. Lonac ili kazan se može poklopiti dok se zagreva. U međuvremenu sterilišu se poklopci ili zapušači u posebnom sudu. Ovo je vrlo važno zbog opasnosti od kontaminacije soka preko nehigijenskih zatvarača. Kada termometar pokaže vrednost od 72 do 75oC i kada voda u kazanu počne da struji, treba ostaviti boce oko 5 minuta održavajući tu temperaturu.

Nakon toga se može pristupiti zatvaranju boca poklopcima još dok su u kazanu ili odmah nakon vađenja.Boce koje se zatvaraju zapušačem se zatvaraju isključivo van suda. Zatvorene boce posle pasterizacije treba složiti u veće korpe ili slično, tako da stoje ravno, okrenute vrhom nadole i da se lagano hlade a mogu se pokriti ćebetom ili nečim sličnim. Posle laganog hlađenja, boce treba prebrisati i etiketirati.

Boce koje su zatvorene plutanim zapušačima treba zaliti rastopljenim parafinom ili voskom zbog sprečavanja eventualnog pristupa kiseonika. Ove boce je dobro držati u ležećem položaju, poput flaširanog vina.

Boce sa sokom držati u ostavi sa stabilnom temperaturom i bez direktne sunčeve svetlosti. Potrebno ih je povremeno kontrolisati. Ako je postupak pasterizacije dobro sproveden i ako se vodilo računa o higijeni plodova i sudova tokom pripreme, proizvod se može  očuvati duže vreme.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top