Reč stručnjaka: Kako zaštiti voće od izmrzavanja
Postavljeno: 08.04.2025

Rezidba i zimsko tretiranje voća je završeno. Ono što trenutno predstavlja najveći problem voćarima su jutarnji mrazevi
O tome kako da voćari spreče izmrzavanje govorili smo sa savetodavcem za voćarstvo i vinogradarstvo PSSS Kruševac Milanom Petrovićem.
– Sve voćne vrste koje su u fazi cvetanja ili precvetavanja (šljiva, jabuka, kruška, trešnja) mogu se zaštiti od izmrazavanja zadimljavanjem voćnjaka. Poljoprivredni proizvođači mogu da upale vlažnu slamu ili trsku u pravcu duvanja vetra kako bi podigli temperaturu za stepen, dva u ranim jutarnjim časovima na zasadima koji su u fazi cvetanja ili precvetavanja.
Po rečima našeg sagovornika, dan pre najavljenog mraza, potrebno je da poljoprivrednici, ako su u mogućnosti, uđu u svoje zasade i urade tretiranje sa određenim mikroorganizmima i preparatima koji sadrže alge, kako bi zaštitili voćke i smanjili stres kod biljaka prilikom izmrzavanja.
Na teritoriji Republike Srbije kajsija je izmrzla od 70 do 75 odsto.
– Na području Rasinskog okruga je to verovatno veći procenat, 80 ili 90 odsto. Proizvođači su nažalost ove godine ostali bez roda. Kod trešnje i šljive situacija je za sada dobra. Jabuka je u fazi cvetanja. Videćemo koji će intenzitet mraza biti sutra ujutru, pa ćemo proceniti kakva je situacija.
Što se tiče proizvođača jagode i povrtara, oni svoje zasade mogu zaštititi tako što će ih pokriti agril folijom.
– Preporuka proizvođačima je da povedu računa o sortama koje hoće da sade, jer je to jedini način da se dugoročno izbegne uticaj promene klime, tj. kasnih ili ranih prolećnih mrazeva, kako ne bi došlo do izmrzavanja voća – poručuje Petrović
Iz PSSS Kruševac obaveštavaju proizvođače da redovno proveravaju E sanduče jer će tu biti poslato Rešenje o isplati novca za osnovne podsticaje.
Raspisan je i Javni poziv za premiju za mleko, koji će trajati do 30. aprila.
O. Milićević
Komentari