Reč stručnjaka: Kako odstraniti mikotoksine iz voća i njegovih prerađevina

Postavljeno: 26.09.2021

Mikotoksini su sekundarni metaboliti gljiva iz rodova aspergilus, fusarijum, penicilijum  i  oni su toksični ili imaju negativne biološke efekte po ljude i životinje. Postoji više načina na koje se oni mogu iskontrolisati i odstraniti

Mikotoksini u voće dospevaju kao sekundarni proizvod metabolizma plesni koje mogu da nastanu  tokom rasta, razvoja i skladištenja voća. Mikotoksini koji se mogu naći u voću i prerađevinama od voća su: alfatoksini, koji se najčešće nalaze među žitaricama, orasima , semenu voća, potom ohratoksini (nefrotoksin sa potencijalnim kancerogenim delovanjem), zatim patulin  koji se na voću manifestuje kao plava plesan i alternarijski toksini koji se najčešće nalaze u voću koje se skladišti – navodi savetodavac u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Radomir Bušatović.

Kako bi se iskontrolisalo prisustvo mikotoksina potrebno je spovesti prevenciju kontaminacije toksigenim gljivama i mikotoksinima, pre u toku i posle berbe.

Detoksifikacija, dodaje on, podrazumeva fizičke metode: odsranjivanje kontaminiranih plodova ručno ili mašinski, potom hemijske metode kada se koriste organski rastvarači ili druga hemijska jedinjenja kao što su: sirćetna kiselina, kalcijum hidroksid, hidrogen, soda bikarbona te biološke metode koje podrazumevaju upotrebu enzima, kvasca ili bakterija.

Takođe, apsorpcija mikotoksina u crevnom traktu, iz konzumirane hrane, može se smanjiti upotrebom zelenog čaja, zeolita ili probiotskih bakterija.

J.B.

Foto: Pixabay

Ostale vesti

back-to-top