Reč stručnjaka: Kako maksimalno iskoristiti blagodeti dunje

Postavljeno: 31.12.2024

Dunje sadrže obilje izuzetno zdravih i kvalitetnih sastojaka koji jačaju i pospešuju zdravlje. Sadrži vitamin C u velikim količinama čak više nego što se može naći u limunu, zatim vitamine B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate

U narodnoj medicini se koristi već decenijama. Pre svega se koristi za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.

Najlekovitiji deo dunje su semenke od kojih se pravi čaj. Kada odstoje u vodi, semenke ispuštaju sluz koja rešava probleme sa kašljem i čisti disajni sistem. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, emulzinom i protidom.

Zahvaljujući taninu i sluzi dunje povoljno deluju na rad creva i sprečavaju infektivne bolesti. Pektin povoljno utiče na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Sok od dunje leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože.

Prerada dunje

Zbog specifičnog trpkog ukusa, plodovi dunje se manje koriste za jelo u svežem stanju, kao stono voće, već se više koriste kao prerađeni u obliku: slatka, kompota, sulca, kitnikeza, džema, marmelade, soka, rakije i dr. proizvoda.

Slatko od dunja

Plodove dunje posle berbe treba ostaviti da odstoje bar desetak dana, jer postaju mirišljaviji, što se zadržava i u proizvodu slatku.

Slatko od dunja se može spremiti na nekoliko načina i evo jednog od njih:

Odabrane dunje oljuštiti i istrugati na krupnom rendetu. Zatim na kilogram istruganih dunja uzeti 1,25 kg šećera i s čašom vode skuvati malo ređi sirup. Čim sirup bude gotov odmah u njega sipati izrendane dunje i kuvati dok slatko ne bude gotovo.

Ovakvo slatko, pošto se lako pihtija, treba sipati još dok je vruće u prethodno zagrejane tegle.

Kompot od dunja

Odabrane plodove dunje treba obrisati čistom krpom, oljuštiti ih i iseći na kriške željene veličine. Tvrde delove u predelu semene kućice treba odstraniti.

Ovako pripremljene dunje se kuvaju oko 3-4 minuta u ključaloj vodi da bi kriške omekšale i kasnije mogle da upiju što više šećernog sirupa. Posle
kuvanja kriške treba složiti u tegle, tako da ispupčene strane budu okrenute u polje. Tegle, zatim treba naliti srednje slatkim sirupom, pa na tegle (ako su patent) staviti gumeni prsten, preko njega poklopac i pasterizovati 20 minuta na 80 °C.

Sok

Spravlja se od zrelih dunja, koje treba da odstoje desetak dana posle berbe.

Prethodno oprane plodove iseći na komadiće i izmuljati ili ako je manja količina samleti na mašini za mlevenje mesa. Dobijena kaša se zatim ocedi, a oceđeni sok najpre izmeri pa zasladi. Na litar soka se dodaje po 300 g šećera, pa se zatim razlije u flaše i pasterizuje 20 minuta na 75 °C.

Od dunje se mogu praviti i neki drugi proizvodi, kao što su: pasta od dunje, kobasice od dunje, dunje u rumu, dunje u vinu, liker od dunja i dr.

Priprema čaja od dunje:

Semenke dunje preliti sa ključalom vodom, ostaviti nekoliko minuta da odstoji i nakon toga popiti.

Slađana Cvetković, spec.struk.inž

savetodavac za prehrambenu tehnologiju

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kruševac

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top