Promovisan Nacionalni model dualnog obrazovanja, uskoro Zakon o visokim dualnim studijama

Postavljeno: 30.05.2019

Zakon o dualnom obrazovanju u srednjim školama počinje da se primenjuje od septembra, a predvidjeno je da se u narednoj školskoj godini po tom sistemu školuje 3.156 djaka u saradnji sa oko 880 kompanija u Srbiji. To je u Kruševcu rekla Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje, tokom promocije Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja, koju je organizovalo resorno ministarstvo. Ona je najavila da će u junu biti usvojen i Zakon o visokim dualnim studijama

– Podatak o 880 kompanija uključenih u dualno obrazovanje je značajan jer to znači da su kompanije prepoznale da bez kvalitetnog formalnog obrazovanja, ovoga puta dualnog obrzovanja, ne mogu da obezbede kvalitet kadrova koji će činiti njihove proizvodnje ne samo održivim već u budućnosti i inovativnim – rekla je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za dualno obrazovanje.

Ona je objasnila da je akcionim planom za uvodjenje dualnog obrazovanja predvidjeno da se svake godine za po deset odsto povećava broj djaka koji se školuju po dualnom sistemu.

Napomenula je da velike kompanije koje otvaraju pogone u Srbiji u svojim proizvodnim procesima imaju industriju četiri nula te da će Srbija, ukoliko bude uspela da obuči mlade u toj oblasti, moći da se bori za dolazak najozbiljnijih investitora, poput Folcvagena.

– Verujem da je Kruševac, imajući u vidu  do sada značajne rezultate u nekoliko dualnih profila, na dobrom putu da postane lideri u regionu i u oblasti četiri nula, što bi značilo i veću šansu u privlačenju investitora – napomenula je ona.

Ona je istakla da je Ministarstvo u saradnji sa Zavodom za unapredjenje obrazovanja kreiralo više profila u skladu sa potrebama privede što znači da kada mladima ponudi te profile u školama znači da će oni odmah nakon formalnog obrazovanja biti spremni za rad, odnosno da će ih učiniti zapošljivim.

Kazala je i da su lokalne samouprave veoma važne u ovom procesu jer one ministarstvu sugerišu šta je važno za taj region, koji su to profili koji nedostaju privredni odredjenog kraja.

Da je dualno i preduzetničko obrazovanje još jedan od načina da se obezbedi zapošljavanje mladih i njihov ostanak u gradu kazala je zamenica gradonačelnice Vesna Lazarević. Ona je, govoreći o do sada učenjenom u Kruševcu u oblasti dualnog obrazovanja podsetila da se u našem gradu sprovodi projekat Znanjem do posla, u okviru koga se kroz obuke mladih na radnom mestu dualno obrazovanje primenjuje kao neformalni oblik obazovanja.

O konkretnim rezultatima dualnog obrazovanja u Kruševcu govorio je direktor ovdašnje Regionalne privredne komore Predrag Vukićević koji je podsetio da se u ovoj školskoj godini u Kruševcu i Trsteniku po dualnom sistemu školuje 75 djaka u tri obrazovna profila, dok bi u narednoj školskoj godini na taj način trebalo da se obrazuje 150 učenika u pet profila.

Ostale vesti

back-to-top