Profesionalni upravnik u stambenim zgradama neće biti obaveza

Postavljeno: 30.01.2017

Prema novom Zakonu o stanovanju koji je stupio na snagu od 1.januara, svaka zgrada će morati da ima svog upravnika, a na vlasnicima stanova je da li će tu ulogu preuzeti aktuelni predsednik skuštine stanara ili profesionalni upravnik

U resornom ministrastvu ističu da će prinudni upravnik, na određeni rok, biti angažovan samo onda kada stanari ne mogu da se dogovore o upravljanju zgradom

-Novi zakon o stanovanju predviđa da svaka stambena zgrada ima upravnika koji je zapravo naslednik sadašnjeg predsednika skupštine stanara, odnosno, jedan od komšija kojeg stanari biraju među sobom. Profesionalni upravnici predviđeni su samo kao mogućnost i ako tako odluče stanari- kaće se u odgovorima koji su iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prosleđeni novinama GRAD i portalu krusevacgrad.rs.
Navodi se i da novim Zakonom profesionalnom upravniku (a takav upravnik moraće da položi određene ispite i da poseduje licencu) nisu data ovlašćenja veća od onih koje trenutno ima predsednik skupštine stanara, odnosno, da će biti u obavezi da predstavlja zgradu prema trećim licima i izvršava odluke stanara, da im pomaže u obavljanju poslova koji se odnose na održavanje zgrade, te da podnosi skupštini izveštaje o radu.

Sa druge strane, kao profesionalac koga će stanari plaćati , angažovani upravnik imaće dodatne obaveze u odnosu na dosadašnjeg predsednika skupštine stanara. Plaćanje njegovih profesionalnih usluga određuje tržište i ugovor koji se zaključuje sa stanarima , a što u ovom trenutku, u gradovima koji od ranije imaju ovakav vid upravljanja, iznosi oko 200 dinara po stanu.

– Pored pomenutih obaveza, profesionalni upravnik moraće da se stara o održavanju zemljišta koje služi za redovnu upotrebu zgrade, da prima prijave kvarova i drugih problema svih sedam dana u nedelji tokom 24 sata i da o tim problemima obaveštava nadležne organe, te da obezbeđuje izvršenje radova na hitnim intervencijama– kažu u ministarstvu, dodajući da novim Zakonom o stanovanju nije predviđeno da upravnik kao naslednik sadašnjeg predsednika skupštine stanara , bude plaćena funkcija.

U Ministarsvu ističu i to da veliki broj stambenih zgrada u ovom trenutku nije organizovan ni na koji način, te da su iz takvog stanja proizašli brojni problem vezano za bezbednost kako samih stanara, tako i trećih lica što je , kako navode, bio jedan od glavnih motiva da se predlagač opredeli za donošenje novog zakona koji će urediti ovu oblast.

Prema novom Zakonu, stambene zajednice ne moraju imati svoj Statut, ali će skupština stanara i upravnik biti obavezni organi za sve zgrade, nevezano od angažovanja profesionalnog upravnika.

Prinudnog upravnika , na određeni rok, lokalna samouprava sa Privrednom komorom, angažovaće samo u slučaju da stanari ne mogu da se dogovore o tome ko će upravljati njihovom zgradom.

Inače, registre stambenih zgrada, kojima bi stanari trebalo da se prijave do juna naredne godine, lokalne samouprave u obavezi su da izrade do kraja ove godine.

Užurbano osnivaju skupštine

Novi Zakon o stanovanju kod brojnih Kruševljana koji žive u stambenim zgradama, izazvao je nedoumice u delu koji se odnosi na angažovanje profesionalnih upravnika. Uplašeni da im država priprema novi namet, stanari stambenih zgrada koje imaju Skupštinu i predsednika koji bi prema novom zakonu mogao da preuzme ulogu upravnika zgrade, strahuju da će ipak morati da plaćaju tu uslugu. -Naša zgrada je jedna od retkih u Kruševcu koja godinama unazad ima svoj Statut i Skupštinu, što nam dosta olakšava poslove koji se odnose na održavanje zgrade. Sada smo zbunjeni jer su pojedini mediji objavili da će profesionali upravnik ipak biti obaveza i da ćemo svi morati da plaćamo tu uslugu , nevezano od toga da li su se i kako stanari prethodno dogovorili – kaže član Skupštine jedne od stambenih zgrada u Kruševcu. Iako se vlasnici stanova generalno slažu da postoje brojni problemi kada je u pitanju održavanje stambenih zgrada ( posebno od kada ne postoji “Kruševac stan”, preduzeće u čijoj su nadležnosti do 2.000-te bili stambeni poslovi), većina njih danas nije spremna za novi namet države. Oni koji već imaju skupštinu trudiće se, kako kažu, da sami uvedu red u svojim zgradama, dok oni koji je nemaju, užurbano kreću u njeno osnivanje, a kako bi izbegli prinudnog upravnika.

Ostale vesti

back-to-top