Priprema rakije za flaširanje

Postavljeno: 17.05.2025

Završni korak koji odlučuje o kvalitetu i izgledu rakije na tržištu je priprema rakije za flaširanje. Flaširanje nije samo rutinski posao već je u pitanju niz važnih postupaka koji čine da rakija bude stabilna, bistra i spremna za dugotrajno čuvanje u boci

Stoga je potrebno obratiti pažnju na sledeće:

1.Stabilizacija pre punjenja

Pre nego što se započne filtracija i punjenje, važno je proveriti da li je rakija mikrobiološki i hemijski stabilna. To podrazumeva sledeće:

• Provera bistrine – utvrditi da li se javlja talog posle nekoliko dana mirovanja

• Prisustvo neželjenih mirisa i ukusa – rakija mora daima ukus i miris karekterističan za vrstu bez stranih mirisa. Ako ima problema, razmotriti korišćenje aktivnog uglja ili sredstava za korekciju arome. Preporuka je aktivni ugalj koji može pomoći u stabilizaciji i korekciji.

2. Filtracija – bistra rakija je ozbiljna rakija

Samo čista i bistra rakija ostavlja dobar utisak i vizuelno i u čaši. Preporučuje se:

• Gruba filtracija (npr. 10–20 mikrona) za uklanjanje većih čestica

• Fina filtracija (npr. 1–5 mikrona) za završno pročišćavanje

Preporuka je da se koristite filteri sa odgovarajućim ulošcima i da se proverava prozirnost rakije pre punjenja.

3. Punjenje i zatvaranje

Rakija treba da se puni u čiste, suve i dezinfikovane boce, i da se odmah zatvara odgovarajućim čepovima. U tu svrhu se koriste:

• Staklene boce

• Čepovi sa sigurnosnim zatvaračem koji su praktični i elegantni

• Etikete i deklaracije, ukoliko se sprema za tržište

Pored navedenog, preporuka je da se unapred pripremi oprema za punjenje (levak, čepilice, etikete).

Slađana Cvetković, spec.struk.inž. Savetodavac za prehrambenu tehnologiju PSSS Kruševac

Foto: Freepik

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top