Prijave za najbolju tehnološku inovaciju u toku

Postavljeno: 16.04.2024

Ove godine, program „Najbolja tehnološka inovacija“ proslavlja punih 20 godina od organizovanja prvog takmičenja. Ovo takmičenje, koje promoviše preduzetnički duh i inovativnost, pruža finansijsku i edukativnu podršku svojim učesnicima.

Tokom ovih 20 godina, ukupno 117.550 miliona dinara je dodeljeno kao nagrada, što je rezultiralo osnivanjem preko 88 preduzeća. Učestvovalo je 3.479 timova, a organizovano je čak 506 treninga i obuka, koje je pohađalo više od 11.000 ljudi, među kojima su istraživači, predstavnici visokotehnoloških kompanija, studenti i inovatori. Takođe, napisano je skoro 1.300 biznis i marketing planova, poslovnih modela, a angažovano je 384 recenzenata kako bi se podržao i razvio potencijal inovacija.

Nagradni fond iznosi impresivnih 5 miliona dinara. Prijave su već zvanično otvorene, a takmičenje će se održati u tri različite kategorije. Za Realizovane inovacije i Inovativno selo, rok za prijavu je 5. maj 2024. godine. Svi zainteresovani timovi su pozvani da se prijave i pokažu svoj potencijal za stvaranje novih, revolucionarnih ideja.

Učešće na Takmičenju donosi ne samo mogućnost osvajanja nagrada, već i brojne druge beneficije. Svima koji se takmiče obezbeđena je besplatna stručna pomoć putem edukativnih treninga i konsultacija. Takođe, takmičari mogu računati na besplatnu medijsku podršku, kao i kontinuirano praćenje i pomoć u godinama koje slede nakon završenog učešća na takmičenju. Sve potrebne informacije i dokumentaciju za prijavu možete pronaći na veb sajtu https://inovacija.org/

Ko može da se prijavi?

Pravo učešća na Najboljoj tehnološkoj inovaciji imaju timovi koji se sastoje od najmanje tri člana, bilo da su fizička ili pravna lica, u kategoriji Realizovane inovacije. U kategoriji Inovativno selo, pravo učešća imaju timovi sastavljeni od najmanje tri predstavnika istog ili različitih sela (mesnih zajednica), bilo fizičkih i/ili pravnih lica. Bitno je napomenuti da članovi tima treba da imaju prebivalište na teritoriji sela, dok pravna lica sedište unutar sela. Takođe, svako selo može biti predstavljeno sa više timova.

Prilikom formiranja timova, preporuka je da se uključe članovi koji ne samo da poznaju tehnički aspekt inovacija, već i osobe koje su upoznate sa ekonomskim delom projekta. Ovo je bitno jer je kreiranje poslovne strategije važan deo zadatka, nezavisno od kategorije u kojoj se takmiče.

O takmičenju

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji proisteklo je iz projekta Ministarstva nauke i zaštite životne sredine 2004. godine. Ovaj projekat je rezultat zajedničke inicijative tadašnjeg zamenika ministra, profesora Dragana Povrenovića, i profesora sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Vojina Šenka i Miroslava Despotovića.

M.M.

Ostale vesti

back-to-top