Povećan broj ujeda krpelja

Postavljeno: 27.05.2024

Od ukupno 240 pregleda obavljenih za prethodna dva dana evidentirano je 54 izlaska na teren i 186 pregleda u ambulanti Hitne pomoći u Kruševcu gde je zapaženo da je broj ujeda krpelja povećan u odnosu na prethodni period

Krpelj, uporni parazit, najčešće boravi na vrhu visokih trava, ima osam nogu, okruglo telo koje se povećava zahvaljujući krvlju životinja i ljudi kojom se hrane. Zimu preživljavaju ispod zemlje, a kada temperatura vazduha dođe do 10 stepeni izlaze i traže hranu, aktivni su uglavnom od marta do novembra meseca. Samo jedan njihov ujed može izazvati mnoga oboljenja i preneti druge parazite, bakterije ili viruse.
Osim pacijenata koji su pomoć kod dežurnih lekara u ambulanti potražili nakon ujeda krpelja, javljali su se i sugrađani sa povišenim pritiskom i alergijskim reakcijama.

– Uz veliki broj pregleda u ambulanti, ekipe su na terenu intervenisale usled saobraćajne nezgode sa dvoje povređenih koji su transportovani u urgentni na dalju dijagnostiku, takođe smo imali i dežurstvo na utakmici Crvena Zvezda – Spartak, kao i na Jastrepcu gde se održavala manifestacija Planinarski treking – istakla je dr Marija Baltić, načelnica Službe hitne medicinske pomoći.

Savet lekara: Osobe koje borave u prirodi trebalo bi da koriste adekvatnu odeću svetlih boja i repelente (supstance koje odbijaju insekte), dok oni koji imaju sklonost ka alergijama kod sebe moraju imati antihistaminik, poput Presinga, Nixara, Aeriusa i slično.

J. S.

 

Ostale vesti

back-to-top