Pojačan nadzor hrane životinjskog porekla pred praznike

Postavljeno: 30.12.2023

Pred božićne i novogodišnje praznike, veterinarski inspektori vrše pojačan nadzor i kontrolu hrane životnijskog porekla u objektima za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla

Kako se navodi u saopštenju Uprave veterine Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kontrola se sprovodi od ulaza sirovine koja služi kao polazna osnova za izradu kontrolisane hrane, proceca proizvodnje, higijene, uslova skladištenja do distribucije gotovog proizvoda.

Službe kontrole objekata pod nadzorom se planiraju i sprovode u cilju utvrđivanja poštovanja opštih i posebnih uslova higijene hrane u skladu sa važećim zakonskim odredbama koje se odnose na provere mikrobioloških kriterijuma na osnovu analiza u primeni principa samokontrole i HACCP-a, poštovanja načela dobre higijenske i distributivne prakse svih subjekata u poslovanju sa hranom.

Veterinarski inspektor ima pravo na uvid u dokumenta kojima se dokazuje poreklo za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla namenjenoj prodaji u svim maloprodajnim objektima. Ukoliko se ne može dokazati sledljivost i poreklo, veterinarski inspektor nalaže neškodljivo uništavanje iste kao nebezbedne za konzumiranje.

U cilju zaštite zdravlja potrošača, iz Ministarstva poljoprivrede apeluju na građane da i pored navedenih kontrola veterinarskih inspekcija, hranu kupuju isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane poput samoposluga, hipermarketa, specijalnizovanih maloprodajnih objekata kao što su mesare i ribarnice ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama.

Ukoliko kupuju na pijacama, potrošači to treba da rade od registrovanih proizvođača gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje, a gde je hrana životinjskog porekla izložena na prodaju u rashladnim vitrinama, odnosno sa deklaracijom proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja, proizvodnje, odnosno zamrzavanja, rok upotrebe i temperature čuvanja hrane.

Takođe, treba obratiti pažnju na higijenu lica koja manipulišu hranom, kao i na higijenu posuda i alata koja se koristi pri rukovanju hranom.

Uprava za veterinu savetuje i da se poštuju uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije, naročito o roku trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije.

Potrebno je takođe obratiti pažnju na izgled, boju, miris i eventualna oštećenja, buđ i neprijatne mirise.

Pored toga, ne treba kupovati unapred samleveno meso, već treba zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano. Potrebno je čuvati fiskalne račune, a u slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj inspekciji.

U svom saopštenju, Uprava za veterinu skreće pažnju i na obavezu da se svinjsko meso životinje koja je zaklana na gazdinstvu proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele.

Foto: Pixabay
N. L.

Ostale vesti

back-to-top