Počelo novo suđenje za napad na Borka Stefanovića 

Postavljeno: 10.03.2020

Pred novim sudskim većem kojim predsedava sudija Dragan Zdravković danas je počelo novo suđenje za napad na Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, koji se dogodio u novembru 2018. godine ispred mesne zajednice Rasadnik, pred početak tribine Saveza za Srbiju. Tada je povređen i policajac Dejan Palibrk

Do novog suđenja došlo je dva i po meseca nakon prethodnog ročišta, kada je, u trenutku kada je trebalo da budu saslušani svedoci, zajednički branilac trojice optuženih, advokat Jovana Vučković Pejčić, zatražila izuzeće postupajućeg sudije, Biljane Tošković Surle. 

Kruševački Viši sud je rešenje o njenom izuzeću doneo sredinom januara.

Sva trojica optuženih, Miloš Šaponjić, Marko Živković i Danijel Gmijović, su na današnjem ročištu ponovila da ne priznaju krivično delo za koje su optuženi. Oni su na taj način potvrdili iskaz dat na prethodnom suđenju. Prema optužnom predlogu koji je u martu prošle godine podiglo kruševačko Više javno tužilaštvo oni se terete za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu na štetu Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, a Šaponjić i za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Na današnjem ročištu optuženi Šaponjić je pitao oštećenog policajca Palibrka kako je identifikovao samo njih trojicu kada je ranije rekao da je u događaju učestvovalo desetak ljudi.

Palibrk, koji je u tom događaju zadobio udarac u levo uvo, ponovio je da je bilo desetak ljudi preciziravši da je on bio usredsređen “na lica koja su ugrožavala bezbednost“. On je, takođe, potvrdio da ostaje pri ranijem iskazu u kome je naveo da je svu trojicu optuženih video na licu mesta, a da je Šaponjića video da stoji iznad Stefanovića koji je u tom trenutku nepomično ležao na zemlji.


Današnjem ročištu nisu prisustvovali oštećeni Borko Stefanović i Boban Jovanović ni njihov zajednički punomoćnik advokat Vladimir Todorić. Oni su obavestili sud da nisu bili u mogućnosti da dođu. Tokom prethodnog suđenja Borko Stefanović je rekao da te večeri ispred Mesne zajednice Rasadnik nije bilo ni tuče ni gužve, kako su navodili optuženi, već da se tada dogodio „organizovan napad”. 

Inače, prvo suđenje za napad koji se dogodio krajem novembra 2018. godine na Borka Stefanovića, tadašnjeg lidera Levice Srbije i stranačkog aktivistu Bobana Jovanovića, pred Višim sudom u Kruševcu počelo je u septembru prošle godine. 

U okviru novog sudjenja, započetog danas, za 7. april je zakazano novo ročište na kome bi trebalo da bude saslušano osmoro svedoka, među kojima i sudski veštak koji ceni vrstu i težinu povreda oštećenih, dok bi optužba i odbrana završne reči trebalo da daju 16. aprila.

Zbog tog napada, najpre je u Kruševcu, nedelju dana kasnije, održana protestna šetnja pod sloganom “Stop krvavim košuljama”, nakon čega su, pod parlom “Jedan od pet miliona” usledili  višemesečni protesti širom Srbije. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top