Pitali smo za vas: Kako do parking mesta u centru grada?

Postavljeno: 08.09.2021

Građani koji su se obratili našoj redakciji žalili su se na problem parkiranja u centru grada, posebno u blizini Policijske uprave, Stare pijace i Gradske uprave. U Poslovnom centru navode da su, nakon ukidanja 60 -tak parking mesta u užem gradskom jezgru, postojeći kapaciteti prilagođeni kako stanarima i zaposlenima u tom delu grada, tako i građanima koji se kraće zadržavaju u centru.

To, između ostalog, znači da je, kako bi rasteretio raspoložive ulične parkinge, Poslovni centar u šest ulica u užem gradskom jezgru promenio zonu naplate.

One su iz žute prešle u ekstra zonu i umesto dosadašnjih 35, cena parkiranja u tim ulicama sada je 60, odnosno, 100 dinara po satu, sa maksimalnim zadržavanjem od dva sata, a ne kao ranije kada je bilo neograničeno. To smo uradili da bi građani koji dolaze kako bi završili neke obaveze imali gde da se parkiraju, ali najduže dva sata, kako bi se oslobodilo mesto za druga vozila – objašnjava Ivan Vranjanac, rukovodilac Službe parkiranja u kruševačkom Poslovnom centru.

Da bi se izašlo u susret zaposlenima u  centru grada pojeftinile su mesečne karte za parkiranje u javnim garažama.

Ulično parkiralište u ekstra zoni predviđeno je za one koji se kraće zadržavaju, dok je u žutoj zoni parkiranje neograničeno. Zbog građana koji žive ili rade u centru grada, mesečna karta u javnim garažama snižena je drastično i umesto 4.000 sada iznosi 1.500 dinara sa mesec dana, za celodnevno parkiranje. Istovremeno, za pravna lica karta je snižena sa 6.000 na 2.500 dinara – kaže Vranjanac.

Cena parkiranja snižena je i na uličnom parkiralištu kod Dečjeg dispanzera, sa 35 dinara po satu, na deset u prvom, 25 u drugom i 35 u trećem satu, što je ujedno i vreme maksimalnog zadržavanja.

Predviđeno je da taj parking koriste roditelji koji dovode decu kod lekara, dok zaposleni u Dispanzeru i okolnim školama, mogu da koriste otvoreni parking kod Hale sportova po simboličnoj ceni od 500 dinara za mesečnu kartu i  celodnevno parkiranje – ističe naš sagovornik.

Odgovarajući na pritužbe stanara Kosančićeve ulice da je parking u tom delu grada uvek zauzet i da ne mogu da parkiraju vozilo ispred svojih zgrada, Vranjanac kaže da stanari mogu da kupe mesečnu kartu koja važi za tu lokaciju ali i za susedne ulice koje su takođe u žutoj zoni.

Cena mesečne karte je 1.000 dinara, jeste da ne mogu uvek da nađu parking u Kosančićevoj, ali kako ta karta važi i za druge ulice u žutoj zoni, mogu da parkiraju svoja vozila u Obilićevoj ili Kajmakčalanskoj, što nije daleko od stambenih zgrada – kaže on.

Napominje da su javne garaže izgrađene kako bi se rasteretio saobraćaj u centru te oslobodili trotoari za nesmetano kretanje pešaka. Takođe, deo parking mesta je ukinut zbog biciklističkih staza.

Kruševac ima tri javne garaže sa oko 460 parking mesta na Kosturnici, kod Dijagnostičkog centra i u blizini glavne autobuske stanice, te 180 mesta na otvorenom parkingu kod Hale sportova.  Slobodnih  mesta uvek ima, ali naši ljudi još uvek nemaju naviku da vozila parkiraju u javnim garažima, ali će morati da je usvoje – poručuje Vranjanac.

Na sugestiju naših čitalaca da bi prostor kod Doma vojske, iza zgrade Gradske uprave,  mogao da se iskoristi za izgradnju novog otvorenog parkirališta, u Poslovnom centru kažu da to nije odluka koju donosi ovo javno preduzeće.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top