Penzije će u maju kasniti zbog praznika

Postavljeno: 24.04.2024

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje objavio je raspored isplata penzija, za mesec april, po kome se vidi da su rokovi za isplatu pomereni do 13. maja, što odavno nije bio slučaj u Srbiji

Maj mesec počinje Međunarodnim praznikom rada koji se praznuje dva dana, odnosno pada se u sredu koja je neradna, kao i četvrtak. Nakon toga sledi neradni Veliki petak i Vaskršnji praznici zaključno sa ponedeljkom, 6. majem, što rezultira pomeranjem standardnog datuma isplate penzija.

Prvo će biti isplaćen lični dohodak za kategoriju samostalnih delatnosti 7. maja, sutradan sledi isplata za vojne i poljoprivredne penzionere, a za one koji su svoj mesečni prihod za treće doba ostvarili nakon radnog veka, isplata će započeti u petak, 10. maja preko tekućih računa, a 3 dana kasnije na kućne adrese i na šalterima Pošte Srbije.

Penzija ili mirovina je mesečna novčana naknada za koju pojedinac stiče pravo po osnovu osiguranja za slučaj starostiinvalidnosti i smrti, a pod uslovima utvrđenim zakonom. Penzije se isplaćuju i posthumno u slučajevima kada naslednici i druge materijalno zavisne osobe nisu u stanju da se samostalno izdržavaju. Tako da u zavisnosti od uslova pod kojima je stečena, penzija može biti starosna, invalidska ili porodična. Pravo na penziju u 2024. godini imaju žene od 63 i muškarci od 65 godina i 15 godina staža, a njen prosečan iznos za prethodni mesec bio je 45.739 dinara.

J. S.

 

Ostale vesti

back-to-top