Ozelenjavanje novoizgrađenog parkinga Trayal Korporacije

Postavljeno: 09.04.2024

U okviru projekta rekonstrukcije 9000 kvadrata prostora, u Trayal Korporaciji danas je posađeno 40 novih stabala lišćarskih vrsta. Time je počelo ozelenjavanja zone novoizgrađenog parkinga. Trayal Korporacija inače, samo u zoni upravne zgrade raspolaže zelenom površinom veličine 2,5 ha i procenjene  prosečne starosti  od devedeset godina.

Studija koju su izradili profesori sa katedre za pejsažnu arhitekturu Šumarskof fakulteta Beogradskog univeziteta navodi se da su pojedina stabla starija od fabrike koja ove godine obeležava 135 godina rada, i da su rasporedi gradnje objekata i putne infrastrukture uklopljeni u ambijent već postojećeg zelenila.

U takozvanom prvom fabričkom krugu Trayal Korporacije naučna studija je razmatrala 356 stabala drveća, po pojedinačnim karakteristikama  starosti, vitalnosti  i preporučenih mera.

Obimna akcija rekonstrukcije zelene površine, obavljena u proleće 2021. godine, dendrohirurgijom, lečenjem biljaka, podizanjem krošnji starih stabala i sadnjom novih vrsta značajno je doprinela vitalnosti zelenila. Kontinuiranom sadnjom u narednom periodu zelenilo je podmlađivano, uglavnom vrstama koje nisu bile zastupljene.

Trud  koji  Trayal Korporacija ulaže u očuvanje i unapređenje industrijskog nasleđa velike vrednosti, svedoči o društveno odgovornoj kompaniji i ekološki savesnom načinu poslovanja.

Današnjom sadnjom novih vrsta 40 stabala lišćara oplemeniće se prostor  novoizgrađenog parkinga koji će koristiti posetioci Trayal Korporacije, zgrade u kojoj su ambulante Doma zdravlja, sportskog terena FK Trayal i posetioci Crkve Sveti Nikola koja se gradi u Trayal Korporaciji.

 

Ostale vesti

back-to-top