„Osman“ Radovana Samardžića (DARIVANJE)

Postavljeno: 30.04.2023

Nadaren kao pripovedač, naš poznati istoričar Radovan Samardžić pisao je svoje istorijske portrete u duhu najboljih srpskih romansijera, kao uzbudljive i nadahnute „dokumentarne“ romane u kojima ćemo istoriju čitati kao fikciju, a stilske figure i bogatu leksiku kao ukras koji se skladno uklapa u temeljno istražene činjenice.

Pored „Sulejmana i Rokselane“, takav je i „Osman“, tragična povest o usponu i padu prvog i poslednjeg osmanskog sultana koga su, u njegovoj sedamnaestoj godini, ubile njegove dvorske sluge. Bio je široko obrazovan i pravedan vladar, donekle mladalački naivan, govorio je više jezika, ratovao protiv Persijanaca i Poljaka, pokušavao da osvoji Rim i nastojao da reformiše tursku vojsku, u čemu je surovo osujećen, svrgnut i pogubljen.

Priča o ovom nesrećnom vladaru s početka 17. veka, koji je inspirisao i Ivana Gundulića da napiše istoimeni ep, istovremeno je i priča o turskim janičarima, najuticajnijem redu turske vojske, sastavljenom uglavnom od „stranaca“, poturica koji su regrutovani još kao deca iz turskih hrišćanskih provincija na Balkanu, pa školovani i obučavani u turskim vojnim školama da bi postali najmoćniji i najodaniji sultanovi ratnici. Drama njihove pobune protiv sultana, žive slike previranja i koloplet smutnji na carigradskoj pozornici u središtu su ove hronike, uzbudljive poput kakvog srednjovekovnog trilera.

Radovan Samardžić (1922 – 1994), istoričar i pisac koji se u istraživanju prošlosti bavio razdobljem od 16. do 20. veka, pokrivajući više oblasti opšte i nacionalne istorije, a ponajviše Mediteran, Osmansko carstvo, balkanski prostor, i u tim okvirima, sudbinu srpskog naroda. Značajno mesto u tematici za koju je Samardžić pokazao veliko interesovanje, bila je prošlost Beograda, Srbije i srpskog naroda.

Samardžićev „Osman“ u prodaji je u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Ovu knjigu možete osvojiti u darivanju na našoj Instagram stranici.

Ostale vesti

back-to-top