Organska hrana, trend ili izvor zdravlja

Postavljeno: 30.01.2016

Organska hrana možda zvuči kao najnoviji trend u svetu hrane, ali tu ipak ima mnogo više od brendinga i veće cene.

Pesticidi se danas u agrikulturi obilato koriste i teško je proceniti koliko pesticida i mi i naša deca dnevno unosimo. Međutim, mnogo je špekulacija na temu da li ima ikakve koristi od prelaska na organsku hranu, jer su rezultati mnogih naučnih studija bili nejasni.

Ali, ako kupovina organske hrane bar malo smanjuje količinu izloženosti pesticidima, zašto ne bismo ipak učinili bar to malo što možemo? O, da, u pitanju je novac. Zato što je organska hrana tako skupa!

Da bismo vam pomogli, dajemo listu namirnica koje bi bilo poželjno kupovati organske, a za koje to nije bitno.

Obavezno kupujte organsko

Ovo voće i povrće posebno je podložno štetočinama, pa ih uzgajivači intenzivno tretiraju pesticidima. Takođe, oni imaju tanju kožicu ili kožicu koja se jede (ili su bez kore, na primer spanać) tako da je hemijsku kontaminaciju ili jako teško ili nemoguće ukloniti. To su:

–       jabuke
–       celer
–       jagode
–       breskve
–       spanać
–       zelena salata
–       nektarine
–       grožđe
–       paprika
–       krompir
–       borovnice

Ne morate kupovati organsko

Ovo voće i povrće ima deblju koru koja se pre jela uklanja, pa rizik od kontaminacije gotovo da ne postoji:

–       crni luk
–       banane
–       ananas
–       mango
–       avokado
–       dinja
–       kivi

Ovo voće i povrće štetočine slabo napadaju pa im je potrebno manje pesticida za negu. Usled ovoga, kontaminacija je svedena na minimum:

–       špargle
–       brokoli
–       kupus
–       plavi patlidžan

Ostale vesti

back-to-top