Održana kreativna radionica “Kostim kroz lik”

Postavljeno: 25.02.2023

Kostim u službi ukupnog utiska često je zanemarena kategorija umetničkog dela, pored scenarija, glume ili kompozicije. Kad se posmatra kao pojedinačni činilac, zapaža se tek tada koliki je njegov doprinos umetnosti

“Kostim kroz lik” naziv je radionice koja je održana u Beloj sali Kulturnog centra Kruševac , u organizaciji ATP Čkalja i KCK-a.

Tako se i u umetničkim radionicama manje pažnje posvećuje kostimu. Među učesnicima ove radionice najviše je bilo srednjoškolaca iz svih kruševačkih škola.

Svoje iskustvo stečeno na predmetu Dizajn, sa učesnicima je podelio mentor Radionice Ivan Bogićević, student Produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju.

– Odazvao sam se pozivu svojih prijatelja iz Kulturnog centra ne bi li kroz ovu radionicu preneo ono što sam naučio u školi. Mislim da je tematika vrlo zanimljiva i specifična. Retko gde može da se čuje takva priča vezana za neki stručan predmet. Najviše može da se čuje i vidi o glumi, režiji, ali retko gde može da se čuje o kostimu nešto, a ništa manje nije značajno nego režija ili dramaturgija. Prvih dva sata je bilo predavanje o tome šta je kostim, njegov značaj i funkcija i onda smo prošli kroz „Kostim kroz epohe“, da tako kažem. Na taj način, oni koji su pohađali radionicu, shvatili su neki istorijski kontekst vezan za kostim – rekao je Bogićević.

Drugi deo predavanja bio je praktično orijentisan.

– U drugom delu, bavili smo se kreiranjem kostima, kroz biografiju lika. Učenici su na osnovu datih informacija o liku, samostalno crtali i tražili na internetu adekvatan kostim, da bismo na kraju komentarisali da li su na osnovu biografskih činjenica nacrtali ili pronašli odgovarajući dizajn. Cilj je bio da ne bude suvoparno predavanje, nego se podrazumevao i angažman polaznika radionice –istakao je ovaj mladi student Produkcije.

V.M.

Ostale vesti

back-to-top