Obeležen Dan opštine Varvarin

Postavljeno: 23.09.2018

Svečanom sednicom Skupštine opštine obeležen je 23.septembar, Dan opštine Varvarin koji se u ovom kraju obeležava u znak sećanja na veliki istorijski događaj, Varvarinsku bitku, jednu od najslavnijih bitaka Prvog srpskog ustanka iz 1810. godine. Nakon prigodnog programa, zaslužnim građanima uručene su plakete i zahvalnice, a dodeljene su i znače i zahvalnice vojnim obveznicima sa teritorije ove i opštine Ćićevac, koji su u periodu  od 2011. do 2016.godine dobrovoljno odslužili vojni rok sa oružjem

Svečananu sednicu  koja je upriličena u Velikoj Sali opštinske biblioteke Varvarin, otvorio je Dragoljub Stanojević, predsednik Skupštine opštine Varvarin, istakavši tom prilikom da je između dve svečane održano i deset redovnih sednica,  na kojima su donete važne odluke za razvoj ove opštine.

Stanojević je pohvalio rad opštinskog rukovodstva, istakavši da su odbornici radili predano i efikasno, da je skupštinska većina stabilna,  te da ne postoje poteškoće u funkcinisanju najveće insitucije u ovoj opštini.

Takav rad je, kako je kazao, prepoznat i od strane Vlade Srbije, pa su uz pomoć i podršku ministarstava realizovani brojni projekti značajni za razvoj opštine. Istakao  je da su potencijali ove male opštine brojni, te da je to dobar osnov za nastavak uspešne saradnje kako sa ministarstvima, tako i sa javnim preduzećima.

Nakon pozdravne reči predsednika Skupštine, prikazan je promotivni film  o rezultatima koji su postignuti u prethodnom periodu gde je, između ostalog, izdvojeno  da je tokom prethodnog perioda asfaltirano oko osam kilometara puteva u naseljenim mestima, da je urađena prva i započeta druga  faza zaštite obale Velike Morave, da su potpisani ugovori za rekonstrukciju osnovnih škola u Donjem Krčinu i Orašju a da je u naseljenom mestu Obrež predviđena   kompleta adaptacija i dogradnja fiskulturne sale. Takođe, urađeno je oko tri i po kilometra vodovodne mreže, a radi se i na izradi projekata za rešavanje pitanja kanalizacije u više naseljenih mesta u toj opštini.

Brojnim gostima dobrodošlicu je poželeo i predsednik opštine Varvarin, Vojkan Pavić, istakavši tom prilikom da je su proteklu godinu obeležile  brojne aktivnosti usmerene na poboljšanje uslova života i rada svih građana opštine.

– Podsećanje na sve ono što smo uradili ujedno je i prilika da istaknemo da smo sve aktivnosti realizovali uz podršku Vlade Srbije i resornih ministarstava sa kojima imamo izuzetno dobru saradnju. Veliku zahvalnost dugujemo ministrima i državnim sekretarima resornih ministarstava, kao i našem takoreći sugrađaninu, Bratislavu Gašiću. Pomoć i podrška svih njih omogućila nam je da veliki projekti budu realizovani i uveren sam da ćemo i u narednom periodu nastaviti uspešno da sarađujemo- kazao je Pavić.  

Na svečanosti su  uručene plakete Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, za veliku pomoć u radu i razvoju Opštine Varvarin, potom  Javnom preduzeću “Putevi Srbije”, za veliku pomoć u razvoju putne infrastructure u toj opštini, JVP “Srbijavode”, za veliku pomoć u razvoju opštine u oblasti  poljoprivrede, kao i Osnovnoj školi “Heroj Mirko Tomić” iz Donjeg Krčina, za postignute rezultate učenika na republičkim takmičenjima, polaganju završnih ispita i uspešan rad u oblasti obrazovanja.

Zahvalnice za prethodnu godinu, Skupština opštine Varvarin, dodelila  je Ljubiši Pavloviću i Slavoljubu Mihajloviću iz Maskara (za dobrovoljno davanje krvi više od 120, donosno, 95 puta), Saši Jovanoviću iz Donjeg Krčina (za doprinos u razvoju pčelarstva i poljoprivrede), Snežani Vasić iz Varvarina (za doprinos i razvoj školskog sporta i fizičke kulture), Draženu Simonoviću iz Varvarina (za doprinos u razvoju košarke kod mladih), Nenadu Žikiću iz Obreža (za doprinos u oblasti humanitarnog rada i aktivnosti) , te Milanu Kuzmanoviću iz Gornjeg Katuna, za veliko zalaganje na poslovima građevinske operative JKP “Varvarin” i uređenju gradskih i seoskih sredina.

Za osvojeno jedno od  prva tri mesta na republičkim  takmičenjima, nagrađeni su učenici  Marija Krsmanović iz Varvarina, Žarko Matić i Stefan Pantić iz Bošnjana, Dalibor Jovanović,  Dušan Milutinović , Uroš Panić i Miljana Milosavljevičć iz Donjeg Krčina. Među nagrađenim nastavnicima, mentorima učenika osvajača nagrada na republičkim takmičenjima, našli su se nastavnici srpskog jezika Saša Živadinović, Gordana Kaličanin i Jasmina Mijajlović, nastavnica tehničkog i informativnog obrazovanja, Ivana Marković, kao i nastavnik fizičkog vaspitanja, Zoran Bogdanović.

Na sednici su uručene i značke i zahvalnice delu vojnih obveznika koji su dobrovoljno odslužili vojni rok u periodu od 2011. do 2016.godine, a koji su sa teritorije opština Varvarin i Ćićevac. Ispred Ministarstva odbrane, priznanja je uručio načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš, pukovnik Nenad Marković, a ova vojna  priznanja pripala su Aleksandru Marjanoviću, Marku Milutinoviću, Aleksandru Milojeviću, Srđanu Jovanoviću, Milošu Tomiću, Bobanu Miniću, Ani Beguš, Nikoli Veljkoviću, Stefanu Gačiću i Milanu Vujiću.

Svečanosti u Varvarinu su prisustvovali gradonačelnici i predsednici  brojnih opština i gradova iz okruženja , odbornici, direktori javnih preduzeća, predstavnici ambasade Ruske federacije u Beogradu, sveštenstvo  kruševačke eparhije, te delegacija Opštine Polzela iz Slovenije.

Ostale vesti

back-to-top