Obeležen Dan opštine Varvarin 

Postavljeno: 23.09.2019

Svečanom sednicom Skupštine opštine obeležen je Dan opštine Varvarin (23. septembar) i  209. godišnjica Varvarinske bitke, jedne od najslavnijih bitaka Prvog srpskog ustanka iz 1810.godine. Sednici je prethodila sveta arhijerejska liturgija  služena u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a u znak sećanja na Varvarinsku bitku, u Spomen parku Sastavci otkrivena je spomen ploča dvojici ruskih oficira poginulih na Varvarinskom polju

Dobrodošlicu gostima na svečanosti upriličenoj u Velikoj Sali opštinske biblioteke, poželeo je Dragoljub Stanojević, predsednik Skupštine opštine Varvarin, istakavši tom prilikom da su praznični dani prilika da se, kako je kazao, okupimo i sagledamo svoj rad i svoje aktivnosti.

Između dve svečane sednice, Skupština opštine Varvarin bila je mesto gde su se donosile važne odluke za razvoj opštine. Trudili smo se da u što većoj meri iskoristimo potencijale i prednosti kojima naša opština raspolaže, a naša posvećenost u obezbeđivanju boljih uslova za život i rad meštana, prepoznata je i od strane Vlade Srbije gde smo, u realizaciji brojnih projekata, imali pomoć i podršku resornih ministarstava i javnih preduzeća – kazao je Stanojević, dodajući da opština Varvarin na takvu vrstu pomoći i podrške računa i u narednom periodu.

Nakon pozdravne reči predsednika Skupštine, prikazan je promotivni film o rezultatima koji su postignuti u prethodnom periodu gde je, između ostalog, izdvojeno da je urađeno oko pet kilometara asfaltnog puta, da je u toku rekonstrukcija škola u Orašju i Donjem Krčinu, da će se uskoro otpočeti i sa rekonstrukcijom škole u Bačini, te da se trenutno radi i kompletna rekonstrukcija puta od Varvarinu prema Obrežu, u dužini od oko 3, 3 kilometra.

Brojnim gostima dobrodošlicu je poželeo i Vojkan Pavić, predsednik opštine Varvarin, istakavši tom prilikom da  rukovodstvo opštine ulaže maksimalne napore kako bi život građana u opštini bio bolji i lepši, te da će u skladu sa tim u narednom periodu nastaviti i sa realizacijom velikih infratsrukturnih projekata.

Krupni infrastrukturni projekti koje ostvarujemo prevazilaze mogućnosti naše opštine, ponosni smo i zahvalni za pomoć i razumevanje koje dobijamo od Vlade Srbije i predsednika, a posebno od našeg i prijatelja opštine, gospodina Bratislava Gašića – rekao je Pavić, dodajući da se lokalna samouprava trudi da svaki dan opštine proslavi u lepšem Varvarinu , uređenijim selima i zadovoljnim sugrađanima.

Na svečanosti su uručene Plakete opštine Varvarin. Gabrijela Senft, fotoreporterka iz Berlina , ovo priznanje dobila je za, kako je navedeno u obrazloženju, veliki doprinos u širenju istinu o zločinima tokom NATO agresije 1999. godine, širenju  istine o žrtvama na varvarinskom mostu, izdavačku i humanitarnu delatnost“.

Jasmina Sokolović iz Gornjeg Katuna plaketu je dobila za „dugogodišnji rad u organizaciji Etno festivala u Varvarinu, promociju opštine kroz različite manifestacije koje čuvaju tradiciju temnićkog kraja i promociju turizma“,  a arhimandritu Alekseju Bogićeviću , igumanu manastira Svetog Luke u Bošnjanu, plaketa je pripala za „izuzetan doprinos obnovi i izgradnji manastira Svetog Luke u Bošnjanu, duhovnu, kulturnu i društvenu delatnost“.

Zahvalnice su uručene Slavoljubu Ćiriću iz Bačine i Jasmini Vitaz iz Orašja,  za dobrovoljno davanje krvi , te Anđelki Jovičić i Zorici Mijailović iz Varvarina za , kako je navedeno u obrazloženju,  doprinos u radu, profesionalizam, marljivost i požrtvovanost“.

Zahvalnicu je dobilo i Udruženje žena „Juhorske vile“ iz Obreža,  za doprinos u organizovanju manifestacije „Džemijada“, te kulturno umetničku i humanitarnu aktivnost, a Radivoju Tomiću iz Toljevca, zahvalnica je uručena za uspešno organizovanje manifestacije „Kupusijada“, te  za očuvanje tradicije i narodnog stvaralaštva.

Novčane nagrade u iznosu od po 10.000 dinara, uručene su učenicima generacije Srednje škole Varvarin i osnovnih škola sa teritorije varvarinske opštine. Nosiocima Vukove diplome pripalo je po 7.500 dinara, dok su nagrađeni na republičkim takmičenjima dobili po 30.000 za prvo,  20.000 za drugo i 15 hiljada za treće osvojeno mesto.

Svečanoj sednici u Varvarinu prisustvovali su gradonačelnici i predsednici brojih gradova i opština, odbornici, direktori javnih preduzeća, ministarstva poljoprivrede, predstavnici ambasade Ruske federacije u Beogradu, sveštenstvo kruševačke eparhije, te delegacija pobratske opštine Polzela iz Slovenije.

Tokom nedelje koja je prethodila centralnoj svečanosti, organizovana su brojna kulturna i sportska dešavanja- turnir u šahu, turnir u košarci, svečana akademija povodom Dana OŠ „ Jovan Kursula“, izložba radova sa likovno literaranog konkursa „Kursula megdandžija“,  Etno festival.  

Ostale vesti

back-to-top