+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Obeležen Dan opštine Varvarin 

Obeležen Dan opštine Varvarin 

Svečanom sednicom Skupštine opštine obeležen je Dan opštine Varvarin (23. septembar) i  209. godišnjica Varvarinske bitke, jedne od najslavnijih bitaka Prvog srpskog ustanka iz 1810.godine. Sednici je prethodila sveta arhijerejska liturgija  služena u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a u znak sećanja na Varvarinsku bitku, u Spomen parku Sastavci otkrivena je spomen ploča dvojici ruskih oficira poginulih na Varvarinskom polju

Dobrodošlicu gostima na svečanosti upriličenoj u Velikoj Sali opštinske biblioteke, poželeo je Dragoljub Stanojević, predsednik Skupštine opštine Varvarin, istakavši tom prilikom da su praznični dani prilika da se, kako je kazao, okupimo i sagledamo svoj rad i svoje aktivnosti.

Između dve svečane sednice, Skupština opštine Varvarin bila je mesto gde su se donosile važne odluke za razvoj opštine. Trudili smo se da u što većoj meri iskoristimo potencijale i prednosti kojima naša opština raspolaže, a naša posvećenost u obezbeđivanju boljih uslova za život i rad meštana, prepoznata je i od strane Vlade Srbije gde smo, u realizaciji brojnih projekata, imali pomoć i podršku resornih ministarstava i javnih preduzeća – kazao je Stanojević, dodajući da opština Varvarin na takvu vrstu pomoći i podrške računa i u narednom periodu.

Nakon pozdravne reči predsednika Skupštine, prikazan je promotivni film o rezultatima koji su postignuti u prethodnom periodu gde je, između ostalog, izdvojeno da je urađeno oko pet kilometara asfaltnog puta, da je u toku rekonstrukcija škola u Orašju i Donjem Krčinu, da će se uskoro otpočeti i sa rekonstrukcijom škole u Bačini, te da se trenutno radi i kompletna rekonstrukcija puta od Varvarinu prema Obrežu, u dužini od oko 3, 3 kilometra.

Brojnim gostima dobrodošlicu je poželeo i Vojkan Pavić, predsednik opštine Varvarin, istakavši tom prilikom da  rukovodstvo opštine ulaže maksimalne napore kako bi život građana u opštini bio bolji i lepši, te da će u skladu sa tim u narednom periodu nastaviti i sa realizacijom velikih infratsrukturnih projekata.

Krupni infrastrukturni projekti koje ostvarujemo prevazilaze mogućnosti naše opštine, ponosni smo i zahvalni za pomoć i razumevanje koje dobijamo od Vlade Srbije i predsednika, a posebno od našeg i prijatelja opštine, gospodina Bratislava Gašića – rekao je Pavić, dodajući da se lokalna samouprava trudi da svaki dan opštine proslavi u lepšem Varvarinu , uređenijim selima i zadovoljnim sugrađanima.

Na svečanosti su uručene Plakete opštine Varvarin. Gabrijela Senft, fotoreporterka iz Berlina , ovo priznanje dobila je za, kako je navedeno u obrazloženju, veliki doprinos u širenju istinu o zločinima tokom NATO agresije 1999. godine, širenju  istine o žrtvama na varvarinskom mostu, izdavačku i humanitarnu delatnost“.

Jasmina Sokolović iz Gornjeg Katuna plaketu je dobila za „dugogodišnji rad u organizaciji Etno festivala u Varvarinu, promociju opštine kroz različite manifestacije koje čuvaju tradiciju temnićkog kraja i promociju turizma“,  a arhimandritu Alekseju Bogićeviću , igumanu manastira Svetog Luke u Bošnjanu, plaketa je pripala za „izuzetan doprinos obnovi i izgradnji manastira Svetog Luke u Bošnjanu, duhovnu, kulturnu i društvenu delatnost“.

Zahvalnice su uručene Slavoljubu Ćiriću iz Bačine i Jasmini Vitaz iz Orašja,  za dobrovoljno davanje krvi , te Anđelki Jovičić i Zorici Mijailović iz Varvarina za , kako je navedeno u obrazloženju,  doprinos u radu, profesionalizam, marljivost i požrtvovanost“.

Zahvalnicu je dobilo i Udruženje žena „Juhorske vile“ iz Obreža,  za doprinos u organizovanju manifestacije „Džemijada“, te kulturno umetničku i humanitarnu aktivnost, a Radivoju Tomiću iz Toljevca, zahvalnica je uručena za uspešno organizovanje manifestacije „Kupusijada“, te  za očuvanje tradicije i narodnog stvaralaštva.

Novčane nagrade u iznosu od po 10.000 dinara, uručene su učenicima generacije Srednje škole Varvarin i osnovnih škola sa teritorije varvarinske opštine. Nosiocima Vukove diplome pripalo je po 7.500 dinara, dok su nagrađeni na republičkim takmičenjima dobili po 30.000 za prvo,  20.000 za drugo i 15 hiljada za treće osvojeno mesto.

Svečanoj sednici u Varvarinu prisustvovali su gradonačelnici i predsednici brojih gradova i opština, odbornici, direktori javnih preduzeća, ministarstva poljoprivrede, predstavnici ambasade Ruske federacije u Beogradu, sveštenstvo kruševačke eparhije, te delegacija pobratske opštine Polzela iz Slovenije.

Tokom nedelje koja je prethodila centralnoj svečanosti, organizovana su brojna kulturna i sportska dešavanja- turnir u šahu, turnir u košarci, svečana akademija povodom Dana OŠ „ Jovan Kursula“, izložba radova sa likovno literaranog konkursa „Kursula megdandžija“,  Etno festival.  

Svečanom sednicom Skupštine opštine obeležen je Dan opštine Varvarin (23. septembar) i  209. godišnjica Varvarinske bitke, jedne od najslavnijih bitaka Prvog srpskog ustanka iz 1810.godine. Sednici je prethodila sveta arhijerejska liturgija  služena u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a u znak sećanja na Varvarinsku bitku, u Spomen parku Sastavci otkrivena je spomen ploča dvojici ruskih oficira poginulih na Varvarinskom polju Dobrodošlicu gostima na svečanosti upriličenoj u Velikoj Sali opštinske biblioteke, poželeo je Dragoljub Stanojević, predsednik Skupštine opštine Varvarin, istakavši tom prilikom da su praznični dani prilika da se, kako je kazao, okupimo i sagledamo svoj rad i svoje aktivnosti. - Između…

Review Overview

Rejting korisnika 4.9 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Među 19 preduzeća u Grupaciji odbrambene industrije – Tri fabrike iz Rasinskog okruga

Nedavno formirana Grupacija je, nakon što je Vlada donela Uredbu, saopštila da se udruživanjem stvaraju uslovi da fabrike odbrambene industrije ...

Koncert Dečijeg hora Kulturnog centra – od Mokranjca do manga

Treću godinu rada Dečiji hor Kulturnog centra pod vođstvom profesorke Violete Jovanovski, obeležio je celovečernjim koncertom pod nazivom “Tamo gde ...

SSP : “Zašto ste državi dali Rosulje i Apoteku?“

„Stranka slobode i pravde želi da zna šta su radili i za koji posao su godinama primali plate direktori i ...

Viši sud u slučaju napada na Borka Stefanovića izuzeo sudiju

Viši sud u Kruševcu doneo je odluku o izuzeću postupajućeg sudije u predmetu napada na potpredsednika Stranke slobode i pravde ...

SNS: „Aerodrom Rosulje i ponude za „Apoteku“ novi uspesi vlasti“

Pohvalama na račun vlasti za više projekata koji već početkom nove godine daju rezultate i kritikom, kako je navedeno „bahate ...