Na godišnjicu stradanja civila, pomen u Varvarinu

Postavljeno: 30.05.2022

Na dan, kada je pre 23 godine, u bombardovanju mosta na Velikoj Moravi u Varvarinu, poginulo desetoro, a povređeno tridesetak osoba, na mestu stradanja je održan komemorativni skup.

Danas, 30. maja, na najtužniji dan u istoriji Varvarina, brojni građani te predstavnici brojnih institucija, okupili su se u čast poginulih te poručili da ni za jednu ranu i žrtvu nema zaborava.

Jutros su, najpre, u crkvi Uspenja presvete Bogorodice služeni liturgija i parastos žrtvama, a potom je, tačno u podne, komemoracija održana kraj spomen obeležja podignutog nedaleko od mosta.

Predsednica Opštine Varvarin, Violeta Lutovac Đurđević, kazala je da o stradanju nedužnih civila stariji pripovedaju, a nove generacije samo naslućuju razmere bola:

-Srbin je čovek opstajanja, uprakos svemu. Rekli bi stari da se u najdubljim patnjama stiču najviše mudrosti, ali hrišćanska etika, koja nam je u duše ugradila kod praštanja, sprečavala nas je da postanemo mudraci, zato se i srpski letopisi pune tragedijama i pomenima žrtvama.  Svaka epoha je svojevrsna poema stradanja, to je izgleda naš istorijski udes, ali tu su i vera i ukorenjena težnja za opstankom, koje su nas kao narod sačuvale. Istorija se ne briše, ona se pamti. Mi ćemo naše stradalnike zauvek sačuvati u našem sećanju.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Miodrag Kapor kazao je da su krivci za to zlodelo izbegli sud ovozemaljske pravde, ali da ih optužuju zauvek nastradali, a da je na preživelima je da ne dozvole da to što se desilo bude zaboravljeno.

-Srbija je u istoriji uvek bila na pravoj strani, uvek je vodila odbrambene i oslobodilačke ratove, tako je bilo i pre 23 godine, kada je tokom 78 dana, 17 najrazvijenijih, najdemokratskijih zemalja Evrope, na pragu 21. Veka, varvarski bombardovalo u srcu civilizovane Evrope, na nezakonit, nevojnički i neljudski način – kazao je Miodrag Kapor.

Upitao je da li iko zaista veruje “da zločinci nisu znali da je tog 30. maja bio veliki pravoslavni praznik, da je bio pijačni dan u Varvarinu i da će ovde biti veliki broj civila:

– Da li još neko veruje da uz svu tehnologiju nisu znali da se most nalazi na samo 200 metara od pijace i na 120 metara od crkve. Da li još neko veruje da je bilo potrebno i drugo bombardovanje mosta?

Podsetimo da su na današnji dan, pre 23 godine, na mostu na Velikoj Moravi u Varvarinu, poginuli Sanja Milenković, učenica matematičke Gimnazije u Beogradu koja je prethodne godine bila đak generacije u varvarinskoj osnovnoj školi, Milan Savić, Vojkan Stanković i Tola Apostolović iz Varvarina, Zoran Marinković, Stojan Ristić i Dragoslav Terzić  iz sela Varvarin, Ratobor Simonović i Ružica Simonović iz Donjeg Katuna i Milivoje Ćirić, sveštenik iz Varvarina.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top