Ministar Stefanović u obilasku „Prve petoletke-namenske“:  „Mali Miloš“ porastao

Postavljeno: 01.12.2021

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović je prilikom obilaska „Prve petoletke – namenske“ izjavio da je cilj naše zemlje da „domaća pamet, naši instituti i industrija, mogu sami da razvijaju i proizvode nova sredstva za našu vojsku“

-Ovde sam video kako se nastavlja proizvodni proces na izgradnji besposadnih daljinski upravljivih stanica, koje mi popularno zovemo „mali Miloš“. Ali on više nije tako mali, pošto će njegova poslednja verzija V-2, biti novi razvojni projekat koji ova kompanija razvija zajedno sa Vojnotehničkim institutom. Možda sredstva, koja prave naše fabrike, spolja ili na prvi pogled izgledaju isto, ali kada uđete u detalje i kada vidite šta se danas ugrađuje i u PASARS, koji se ovde pravi, i u „Miloš“ i druga sredstva, vidite da su ona potpuno nova – rekao je  ministar odbrane Nebojša Stefanović.

On je, kako je navedeno na sajtu ministarstva, podsetio da je strateško opredeljenje da se Vojska Srbije oprema sredstvima koja su proizvod domaće pameti i domaće industrije te je za  sredstva poput PASARS-a i „malog Miloša“ najavio modernizacije koje će značajno doprineti sposobnostima vojske.

– PASARS će do polovine sledeće godine biti baš ono što mu i naziv kaže – raketno-artiljerijska stanica, koja će moći da se suprotstavi vazduhoplovima na određenim daljinama i visinama, i biće jedno od sredstava Kopnene vojske, koje će ozbiljno i efikasno moći da štiti naše nebo. „Mali Miloš“ je, u svojoj poslednjoj verziji nešto što ćemo moći da vidimo sa mitraljezom 12.7 mm i protivoklopnim sistemima 90 mm. Drago mi je da i stručnjaci VTI-a i „Prve petoletke“ zajedno rade, kako bi vrlo brzo mogao da postane podrška, ne samo 72. brigadi za specijalne operacije koja već koristi „male Miloše“, već i drugim jedinicama Kopnene vojske – poručio je Stefanović.

Napomenuo je da će „Prva petoletka – namenska“ moći i u budućnosti da računa na podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top