Kruševljaninu godinu dana uslovne zbog ubistva mačke

Postavljeno: 02.09.2016

Kazna zatvora od četiri meseca, odnosno uslovna od godinu dana i ukupni troškovi od 77.750 dinara koje treba da nadoknadi sudu i vlasniku ubijene mačke, epilog su četvorogodišnjeg sudjenja nakon koga je Stanimir Curaković proglašen krivim

Stanimir Curaković (69) iz Kruševca je presudom Osnovnog suda u Kruševcu iz marta ove godine, koju je početkom avgusta potvrdio ovdašnji Viši sud, oglašen krivim jer je 9.oktobra 2012. godine ubio komšijinu mačku.

Sud mu je izrekao uslovnu osudu, odnosno kaznu zatvora od četiri meseca, koja se, kako je navedneo u presudi, neće izvršiti ukoliko okrivljeni za vreme proveravanja u roku od jedne godine od dana pavosnažnosti presude, ne učini novo krivično delo. Curaković je obavezan da Osnovnom sudu, na ime troškova krivičnog postupka, uplati 29 hiljada dinara, dok je vlasniku ubijene mačke, Predragu Miliću, dužan da isplati 48.750 dinara.

– Znači mi što je doneta presuda kojom je potvrdjeno da je on to učinio, ali mi je mnogo teško palo kada sam pročitao obdukcioni nalaz u kome stoji da je mačka ubijena, podesnim predmetom, jakom mehaničkom silom u predelu stomaka…Pretposatvljam da je to morao biti nož. Drago mi je takodje, da niko nije poverovao u njegovu priču da se mačka sama obesila– kazao je za GRAD Predrag Milić, vlasnik ubijene sijamske mačke.

Milić je 9. oktobra 2012. godine, nakon što je čuo majuk,  a mačka se nije vratila kući, pokušao da je nadje, a potom čuo razgovor komišije i njegove supruge koji su se dogovarali da „je stave u kantu i bace u kontejner“. Posumnjavši da govore o njegovoj mački krenuo je za komšijom i video da je kantu bacio u kontejner. Pozvao je brata, zajedno su otišli do kontejnera i našli mačku sa omčom oko vrata. Pozvali su policiju i udruženje za zaštitu životinja. Okrivljeni je, kako je navedeno u obrazloženju presude, tvrdio da se mačka uhvatila u zamku za hvatanje pacova, koju je on postavio u svom dvorištu. Njegovi tvrdnju je medjutim, demantovao veštak koji je utvrdio da uzrok smrti nije davljenje već povreda nastala jakom mehaničkom silom u predelu stomaka.

Inače, pred Osnovnim sudom u Kruševcu je tokom proteklih šest i po godina pokrenuto 13 postupaka u vezi sa krivičnim delom ubijanje i zlostavljanje životinja. Najviše je bilo u 210. godini, 7 postupaka, toku 2012. godine pokrenuta su 4 postupka, a u toku 2014. godine dva dok u proteklih godinu i po dana nije pokrenut ni jedan takav postupak.

 

 

Ostale vesti

back-to-top