+381 64 812 51 81
Naslovna » Politika » Kruševac dobio javni budžetski portal

Kruševac dobio javni budžetski portal

Odbornici gradske Skupštine će na javnom budžetskom portalu ubuduće  moći da prate proces pripreme i izvršenja lokalnog budžeta i da aktivnije učestvuju u njegovom kreiranju. U sledećoj fazi, sadržaj portala će biti dostupan i svim građanima i građankama, najavljuju iz lokalne samouprave.

“Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama” naziv je projekta koji finansira SIDA, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a realizuje UNDP, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, a čiji je cilj jačanje poverenja u sistem javnih finansija Srbije i njegovu reformu.

Projekat se realizuje u saradnji sa nacionalnim partnerima, a Stalna konferencija gradova i opština, kao partner, zadužena je za aktivnosti na povećanju trasparentnosti javnih finansija na lokalnom nivou. Jedan od alata za postizanje ovog cilja je otvaranje javnih budžetskih portala, za sada u deset lokalnih samouprava u Srbiji.

Kruševac je među izabranim lokalnim zajednicama u kojima će odbornici ubuduće moći da se bolje i detaljnije upoznaju sa svim fazama u kreiranju budžeta, da prate realizaciju budžetskih sredstava na mesečnom nivou i da se pravovremeno i efikasno angažuju u svim tim procesima.

Prezentaciju Javnog budžetskog portala u Kruševcu otvorio je Živojin Miloradović, predsednik lokalnog parlamenta, a potom se odbornicima obratio pomoćnik gradonačelnika za budžet i finansije, Mikan Ćosić. On je najavio da će, kada se zadovolje određeni tehnički uslovi, javni budžetski portal biti otvoren i za građane i zahvalio se predstavnicima SKGO na svemu što su do sada učinili za naš grad.

Ovo je, na neki način, kruna saradnje koju mi kao grad sa SKGO imamo više od deset godina. Ovo je veoma važan instrument koji vam možemo dati i sada ćete imati kompletnu informaciju o svim parametrima koji uslovljavaju raspolaganje javnim finansijama i vaše sugestije će automatski moći da se ugrađuju u budžet ili da se pojave kao predlog na Skupštini – poručio je Ćosić odbornicima uz ocenu da će transparentnost budžetskih procesa olakšati i diskusije i donošenje odluka o budžetu na skupštinskim sednicama.

Kroz projekat, kriterijume za odabir lokalnih samouprava i sadržaj portala učesnike prezentacije proveli su Dunja Naić, savetnica za lokalne finansije u SKGO i Nebojša Nedeljković, administrator kruševačkog portala.

– Cilj javnog budžetskog portala je da vam omogući da na mesečnom nivou pratite izvršenje budžeta, da vidite šta se dešava sa prihodima i rashodima, a takođe da se odbornici uključe i u proces pripreme budžeta na vreme. Ovo je jedan od instrumenata dobrog upravljanja – rekla je Dunja Naić. Ona je objasnila da je osnova za projekat javnih budžetskih portala PEF analiza koju je osmislila Svetska banka i koja se bavi analizom finansijskog zdravlja kako lokalne samouprave tako i države.

– Analiza se zasniva na velikom broju indikatora, a jedan od njih pokazuje koliko su odbornice i odbornici uključeni u budžetski ciklus, koliko je njihovo znanje o ovoj opširnoj i kompleksnoj problematici. Vrednosti tog indikatora su pokazale da postoji prostor da se odbornici i odbornice više informišu o budžetskom ciklusu. Portal je osmišljen da bude moderan, da podseća na neku društvenu mrežu, a da opet ima ozbiljne informativne i edukativne sadržaje. Pošli smo od ideje da i onaj ko nikada nije imao kontakt sa ovom oblašću, na portalu može da nađe sve.

Uz konstataciju da je ovo pionirski poduhvat u Srbiji, Naić je izrazila nadu da će sve opštine u Srbiji uskoro imati svoj budžetski portal.

Dragan Spirić, finansijski konsultant SKGO, rekao je da su javne finansije u Srbiji u procesu reforme već duži niz godina i da je izazov za sve učesnike u javnim finansijama da stalno uče i napreduju.

– Mi naplaćujemo porez od naših sugrađana, oni očekuju zauzvrat adekvatan nivo javnih usluga, sredstva su ograničena, i zato je potrebno uraditi dobre prioritete. U tom smislu je vrlo važno odgovorno donositi odluke na osnovu pravih informacija – zaključio je Spirić.

Osim Kruševca, javni budžetski portal dobili su još Nova Varoš, Pirot, Subotica, Zrenjanin, Veliko Gradište, Bela Palanka, Raška, Blace i Ljubovija.

Odbornici gradske Skupštine će na javnom budžetskom portalu ubuduće  moći da prate proces pripreme i izvršenja lokalnog budžeta i da aktivnije učestvuju u njegovom kreiranju. U sledećoj fazi, sadržaj portala će biti dostupan i svim građanima i građankama, najavljuju iz lokalne samouprave. “Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama” naziv je projekta koji finansira SIDA, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a realizuje UNDP, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, a čiji je cilj jačanje poverenja u sistem javnih finansija Srbije i njegovu reformu. Projekat se realizuje u saradnji sa nacionalnim partnerima, a Stalna konferencija gradova i opština, kao partner, zadužena…

Review Overview

Rejting korisnika 1.45 ( 15 glasova)
x

Proveri i

Novine GRAD nastavljaju druženja sa čitaocima 

Iako projekat Media Lab u kome, uz podršku Asocijacije lokalnih medija Lokalpres i organizacije Free Press Unlimited, učestvuje i naša ...

Ponovo zakazivanje pregleda preko IZIS-a

Pregledi kod izabranog lekara ponovo se mogu zakazati preko Nacionalnog kol centra,  s tim da pacijenti mogu i direktno da ...

Besplatan mentoring za MSSP i preduzetnike

– U toku je javni poziv za sprovođenje standardizovane usluge mentoringa za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u ...

Akcija “Treće dete” – poziv za prijavljivanje

Gradska uprava grada Kruševca i Komisija za sprovođenje mera i aktivnosti populacione politike pozivaju roditelje koji su u periodu od ...

Nakon izlečenja u Gerontološki vraćeni svi korisnici oboleli od korone

Svih 49 korisnika kruševačkog Gerontološkog centra obolelih od korona virusa su, nakon izlečenja, vraćeni u ustanovu, dobro su, a većina ...