Istražujemo poreklo imena sela: Strašan ovan iz Bovana

Postavljeno: 12.03.2023

Na podbrđu desne strane Stanačkog potoka (Kobiljske reke) nalazi se selo Bovan, poznato po legendi o jezeru i strašnom ovnu koji je obitavao u njemu. Priču o tome zabeležio je Zdravko Kostić.

Nekada se, na teritoriji današnjeg sela, nalazilo veliko jezero, koje su meštani zvali „Žuta bara”. Specifičnu boju imalo je zbog nanošenja mulja od žute smonice.

Prema legendi, u jezeru je živeo strašan ovan, koji je imao običaj da pravi pokolj među ovnovima u stadima ovaca. Kako bi odbranio svoje stado, jedan meštanin je svom ovnu na rogove stavljao oštre gvozdene šiljke.

Neobičnom idejom meštana, ovan je u sledećem napadu uspeo da se odbrani, a legendarna životinja iz jezera zadobila je teške povrede. Uspela je da se vrati u jezero iz kog nikada više nije izašla. Smatra se da je prema rečima „izbo ovan” selo dobilo ime Bovan.

Inače, Bovan je ratarsko-stočarsko i voćarsko seosko naselje razbijenog tipa, udaljeno deset kilometara od Kruševca. Prostire se u visinskoj zoni od 240 do 310 metara. Pominje se 1890. godine kada broji 48 kuća i 255 žitelja. Površina atara iznosi 337ha, a 2011. godine selo je brojalo 149 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top