Informaciona bezbednost- izazov modernog poslovanja

Postavljeno: 24.04.2024

U prostorijama RPK Kruševac danas je održana konferencija o informacionoj bezbednosti na kojoj je bilo reči o neophodnosti zaštite digitalnih podataka kompanija.

Kompanije koje nemaju adekvatnu zaštitu mogu pretrpeti ne samo finansijske gubitke, već i gubitak reputacije i poverenja svojih klijenata. Praksa je pokazala da su zaposleni koji nisu adekvatno edukovani o sajber higijeni, najslabija karika u lancu bezbednosti. Današnji phishing mejlovi su sve sofisticiraniji i nije ih lako prepoznati. Upravo zbog toga je važna edukacija celog tima, a posebno ljudi van IT sektora.

-Mi privrednici smo jako zadovoljni radom Parlamenta tokom prethodne godine. Imali smo puno aktivnosti. Mislim da smo prvi koji razrađujemo teme koje su od životne važnosti za nas privrednike- rekao je predsednik Parlamenta privrednika Rade Jeftović.

Direktor poslovanja u kompaniji Sky Express koja se bavi analizom, unapređenjem i održavanjem bezbednosti informacionog sistema Tiodor Jovović rekao je da je cilj ove konferencije podizanje svesti o informacionoj bezbednosti, odnosno potrebi za bezbednim poslovanjem.

-Kako se razvijaju informacione tehnologije, tako se povećavaju i pretnje, obzirom na postojanje finansijske koristi koju napadači mogu da ostvare. Imali smo skoro jedan takav sličan primer kod velikih privrednih subjekata, kao što je Republički geodetski zavod, Elektroprivreda Srbije, A1 u Hrvatskoj… Najbolji korak ka rešenju ovakvih problema je obraćanje kompanijama koje su specijalizovane za informacionu bezbednost- kazao je Jovović.

Na kraju skupa dodeljene su tri nagrade kompanijama koje su učestvovale na ovom panelu- hardverska rešenja i konsalting usluge vrednosti po 2.000 evra, bez PDV- a.

O. M.

Ostale vesti

back-to-top