Goranka Vilimanović nova predsednica Gradskog odbora DS-a

Postavljeno: 29.12.2016

Na stranačkim izborima prošle subote Demokratska stranka u Kruševcu dobila je novo rukovodstvo. Nova predsednica stranke je Goranka Vilimanović, koja je bila i jedina kadidatkinja za tu funciju, a od predložena 22 kandidata članovi Stranke izglasali su i novi petnaestočlani Gradski odbor. U ovom telu trećina mandata pripala je ženama, a zastupljeni su u značajnom procentu i mladi do 30 godina

Na koktelu na kome je predstavljeno novo rukovodstvo, Goranka Vilimanović je najavila da će Demokratska stranka u narednom periodu raditi na konsolidaciji i širenju stranke, te na borbi protiv, kršenja zakona i prava i pogoršanja uslova života građana i građanki Kruševca.

– Novo rukovodstvo namerava da pre svega angažuje što više mladih, da angažuje njihovo znanje i energiju, da angažuje mudrost i iskustvo starijih, da u većoj meri afirmiše sposobnost i odgovornost žene u radu kroz Demokratsku stranku, kao i da motiviše sve one koji su simpatizeri Demokratske stranke i koji u svom načinu razmišljanja imaju njene principe da nam se pridruže i da zajednički započnemo rad i borbu za promenu uslova u kojima živimo u poslednjih nekoliko godina, a koji su veoma teški – najavila je nova predsednica Gradskog odbora DS-a u Kruševcu.

– Radićemo pre svega na tome da probiijemo medijsku blokadu u kojoj se nalazi Demokratska stranka, a naročito DS u Kruševcu, pokušaćemo da se borimo protiv evidentne suspenzije prava i zakona u mnogim oblastima i ja bih želela da pozovem sve članove i članice koji su se u prethodnom periodu iz različitih razloga udaljili od Demokratske stranke, da se vrate, da zajedničkim snagama pokušamo da delujemo na pogubne posledice sadašnje vlast u Kruševcu i Srbiji.

Goranka Vilimanović poziv je uputila i svim istinski opozicionim strankama da naprave zajedničku platformu delovanja kako bi se unapredio život građana i građanki u našem gradu, ali i samim građanima da DS upoznaju sa problemima sa kojima se susreću u ostvarivanju svojih prava i iskoriste pomoć stručnjaka koje DS ima.

Na pitanje šta će Stranka uraditi povodom činjenice da je na prethodnim lokalnim izborima imala loše izborne rezultate i da trenutno ima samo četiri odbornika u gradskom parlamentu, Vilimanović je odgovorila da je jasno da je Demokratska stranka imala propuste, da je zbog toga kažnjena od građana/ki , te da će novo rukovodstvo analizirati sve greške iz prethodnog perioda i učiniti sve da ih ispravi.

O političkoj platformi Demokratske stranke u narednom periodu govorio je član novog Gradskog odbora, Srđan Milivojević. On je najavio da će DS u Kruševcu fokusirati na nekoliko važnih tema, među kojima su alarmantno stanje u Zdravstvenom centru, koji je, kako je rekao, sve češće u javnosti prepoznat po skandalima i aferama u lečenju pacijenata, te drastično ugrožena medijska scena i potpuni nedostatak kritičkog novinarstva. Ocenjujući da je takvo stanje u medijima plod pritisaka SNS-a, Milivojević je poručio da je neophodno obezbediti određen stepen demokratskih i građanskih sloboda i uslova da novinari nesmetano obavljaju svoju funkciju “demokratskog oka i demokratskog korektora” političkih procesa i zbivanja u gradu.

– Ono što nas brine jeste i činjenica da su i ekonomska i bezbednosta situacija u Kruševcu veoma loši, da je evidentan porast nasilja, a posebno zabrinjava porast porodičnog i nasilja prema ženama – ocenio je Milivojević, dodajući da i na planu kulture, naš grad beleži najveći pad od 2000. godine, što je, kako je naglasio, veoma loša poruka.

U susret izbornoj godini, Milivojević je najavio osnivanje Centra za sprečavanje nasilja na izborima, kao i Centra za praćenje izbora.

– Mi izražavamo veliku sumnju u legitimitet prethodnih izbora, očigledno je došlo do teških zloupotreba, bilo je evidentnog nasilja na biračkim mestima i tokom izborne kampanje. Nasilje je nešto što generiše Srpska napredna stranka i što prati izborne procese i u Srbiji i u Kruševcu. Mi ćemo formirati Centar za sprečavanje nasilja na izborima. Formiraćemo i Centar za posmatranje izbora s obzirom na to da je CeSid izgubio demokratski kredibilitet da prati izbore kao nezavisno regulatorno telo, a nije se pojavila nova organizacija koja bi mogla da pokrije svako biračko mesto.

Milivojević je još skrenuo pažnju da je ovo prvi put da se na čelu Gradskog odbora Demokratske stranke nađe žena, te da u Kruševcu, sem u jednom trenutku u LDP-u, nije bilo žena na čelu relevantnih političkih stranaka.

Ostale vesti

back-to-top