Danas su Cveti

Postavljeno: 28.04.2024

Srpska Pravoslavna crkva i vernici danas slave ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim – Cveti. Ovaj praznik obeležava svečani ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim.

Cveti su radostan praznik koji širi sreću i ljubav, a u raznim zemljama postoje različiti običaji vezani za ovaj dan. Jedan od glavnih običaja je rano ustajanje i branje cveća, posebno sa decom. Po narodnom običajnom kalendaru, dan počinje umivanjem vodom u kojoj su prethodnog dana, na Vrbicu, potopljene grančice cvetova kako bi ukućani bili rumeni i zdravi.

Na Cveti se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom i kite kapije. Tog dana, mladi često međusobno daruju cveće, a verovalo se da su Cveti povoljan trenutak za započinjanje novih poslova i donošenje važnih odluka.

Na ovaj praznik, vernici se podstiču da odvoje vreme za sebe i pažljivo razmisle o svojim sledećim koracima, jer se smatra da je rad na sebi najisplatljiviji posao!

Cveti označavaju i ulazak u poslednju sedmicu Vaskršnjeg posta, nedelju stradanja smrti i Vaskrsenja Sina Božjeg. Takođe, drugi put od početka posta, vernicima je dozvoljeno da jedu ribu.

T.S

Ostale vesti

back-to-top