Brus jedan od potpisnika sporazuma o regionalnom upravljanju komunalnim otpadom

Postavljeno: 28.12.2019

Opština Brus se priključila regionalnom rešavanju problema upravljanja komunalnim otpadom. JKP “Rasina“ sakuplja otpad u polovini naseljenih mesta u Opštini Brus. Godišnje na gradskoj deponiji “Slava“ oko 4.000 tona raznovrsnog otpada

Opština Brus  će biti jedna od potpisnica Sporazuma o zajedničkom obavljanju poslova upravljanja komunalnim otpadom  grada Kruševca sa zainteresovanim opštinama Rasinskog i Pomoravskog okruga, odlučili su odbornici  SO Brus na  svom poslednjem ovogodišnjem zasedanju.

Regionalni plan upravljanja otpadom se usvaja na period od sedam godina  a izgradnjom i radom deponije, koja će se nalaziti u Srnju, upravljaće javno komunalno preduzeće čiji je osnivač Grad Kruševac – kaže direktor JKP “Rasina“ Ivan Jeličić i dodaje da će “potpisnici Sporazuma  u roku od godinu dana od dobijanja dozvole za odlaganje otpada pomenutom preduzeću, imati obavezu da zatvore sva nelegalna smetlišta kao i nesanitarne deponije na kojima se, još uvek, otpad odlaže u polukontrolisanim uslovima.”

Inače, JKP “Rasina”, po rečima direktora Jeličića ,organizovano sakupljanje otpada sprovodi u 28 od 56 naseljenih mesta , pri čemu je oko 3.000 korisnika iz grupe domaćinstva i deset puta manje pravnih lica.

Na gradskoj deponiji “Slava “ godišnje završi oko 4.000 tona raznovrsnog komunalnog otpada a procene stručnjaka su da će uskoro biti dostignut maksimum – dodaje Jeličić i nastavlja: –Nakon niza pokušaja, izlaz vidimo u regionalnom rešenju ovog velikog ekološkog problema. Izgradnja  moderne deponije u Srnju je najbolji način. To, istina, povećava troškove transporta otpada ali i o tome se razmišljalo, tako da smo veliki optimisti.

N.M.

Tekst je deo projekta “Čiste vode Brusa” koji je u okviru sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa podržan od strane Opštine Brus.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top