Beleška sa prve Marenovačke svaštarijade

Postavljeno: 05.10.2022

U varvarinskom selu Marenovo održana je, prva po redu, gastronomsko – turistička manifestacija “Marenovačka svaštarijada”, koja je okupila 15 ekipa.

U nadmetanju za najslađi kotlić, održanom proteklog vikenda, pobedila je ekipa “Izbenički mungosi” iz istoimenog sela. Drugo mesto je pripalo timu “Marenovci” iz Marenova, a treće “Šmucalo i ekipa” iz Parcana. Ružica Savić iz Parcana je postavila najlepši štand, drugo mesto je osvojila Poljoprivredno – veterinarska škola iz Rekovca, a treće “Juhorske vile” iz Obreža.

“Izbenički mungosi” su, inače, učestvovali na brojnim manifestacijama proteklih meseci, na “Vrdenovačkim danima” u Obrežu, “Levačkoj pasuljijadi”, a pre nedelju dana osvojili su nekoliko pehara i medalja na XI Etno festivalu u Varvarinu, za najbolji gulaš, najbolji etno štand, najbolju srpsku trpezu. Briljirali su i u Marenovu.

-Spremamo gulaš od divljači i kotlić sa pečurkama sa Juhora, kajmakarom i vrganjima i sa piletinom, a pripremamo i divljač pod sačom. Meso od divljači je naše domaće sa Juhora, divlje životinje koje smemo da lovimo i od kojih i inače pripremamo specijalitete – objašnjava Nemanja Pantić, član te ekipe.

Predstavnik ekipe iz sela domaćina, “Marenovci”, bio je zadovoljan ostvarenim plasmanom.

-Mi smo za takmičenje pripremili gulaš od divljih i domaćih životinja, ali i sač. Gulaš je mešavina mesa od divlje i domaće svinje, tu su u neizostavne pečurke, kao i začini. Po oceni stručnog žirija osvojili smo drugo mesto, a mnogi kažu i zasluženo – ističe Veljko Milosavljević.

Stručni žiri, na čelu sa Goranom Kuzmanovićem, nastavnikom ugostiteljske grupe predmeta u HTŠ iz Kruševca, proglasilo je pobednike i u ostalim kategorijama. Zlatnu medalju kod raznovrsnih jela je osvojila ekipa “Kod dobrog domaćina” iz Lipljana, za pripremu tradicionalnog specijaliteta “Kosovska filija”, drugoplasirani su “Dobročinitelji” iz Trešnjevice za mućkalicu, a treće mesto je pripalo timu “Metla sport” iz Zalogovca za sarmu, pogaču, cicvaru i proju.

“Marenovačka svaštarijada” je, zatim,  nastavljena muzičkom zabavom u Domu kulture u Marenovu, a specijalni gost bio je Ljuba Lukić, zvezda narodne muzike. Organizator manifestacije je Mesna zajednica Marenovo, inicijator Miško Savić iz Parcana.

Domaćini najavljuju da će postati tradicionalna manifestacija, koja će se održavati krajem septembra.

Tekst i foto: Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top