ATP „Čkalja“ sprema novu predstavu

Postavljeno: 14.08.2022

Dramska trupa kruševačkog amaterskog pozorišta „Čkalja“ uveliko sprema novu predstavu. Reč je o „Srpskoj drami“, proslavljenog dramaturga Siniše Kovačevića po čijem tekstu je snimljen film „Sinovci“. Ekipu „Čkalje“ posetili smo ovom prilikom u njihovom novom dramskom studiju, a oni su nam otkrili kako teku pripreme i zbog čega su se opredelili baš za ovaj tekst

-Ovaj tekst sam počeo da razmatram još pre godinu dana kada sam ga video i pogledao film. Oduševio sam se i odmah sam zvao Kovu. U to vreme to je još bila samo ideja, skoro smo se opredelili za ovaj tekst i već krenuli sa probama. Broj članova naše trupe stalno varira i menja se, ali ova predstava okupila je baš dobru ekipu-kaže Ivan Bogićević, dramaturg iz ATP „Čkalja“.

Predstavu režira Zoran Kovandžić i kaže da su se za nju posebno bili zainteresovani mlađi saradnici ove dramske trupe.

-Politika ATP „Čkalje“ je došla u neki momenat kad imamo definisane dve struje, jednu koja se interesuje za probleme u vezi sa srpskim nacionalnim pitanjem, a to je mlađa ekipa, što je strašno zanimljivo. Drugu struju predstavljamo mi stariji koji smo više zainteresovani za muško-ženske odnose, pozorišnu edukaciju, metateatar i neka opšta metafizička pitanja. Tako da kod nas postoje dva pravca kretanja, koja se međusobno smenjuju -navodi Kovandžić.

U adaptaciji „Čkalje“, ravnicu Srema zameniće ona sa Kosova, jednako važna po stradanju.

-Ova drama pisana je još 1994. i ja sam je gledao u Zvezdara teatru, Nebojša Bradić, naš Kruševljanin je tada režirao i odlično je prošla. Radnja se dešava u ravnici Srema i obrađuje učešća u ratovima kroz epohe sa pitanjem o besmislu rata i sa nekom željom da to već jednom stane. Ne lezi vraže, odmah posle toga se desilo Kosovo, pa smo mi radnju drame preneli na kosovsku ravnicu-objašnjava on.

Iako su sa probama krenuli pre mesec dana, glumci se već odlično snalaze.

-Vrlo brzo su uočili sve karakteristike bitne za likove koji se pojavljuju. Kod nas se uvek poštuje specifičnost glumca i gradimo uloge „iz njega“ kako ne bi bilo pritiska. Već smo došli dotle da radimo odnose između karaktera, što je negde i zadnji čin u nastanku predstave. Mi imamo glumce amatere i profesionalce, koji amaterima daju vetar u leđa i podršku da iznesu ulogu-kaže Kovandžić.

Stefan Marković, student glume tumači lik Milana Srećkovića, osamnaestogodišnjaka koji je život dao u Prvom svetskom ratu.

-Njemu je otadžbina sve i odatle vučem jezgro lika, a već sam ga na drugom čitanju našao. Tekst je neverovatan, radi se o stradanju, vaskrsenju, tradiciji i veri jednog naroda, to je nešto iskonsko što smo pomalo zaboravili. Pohvalili bismo trud Ljubiše Jovanovića iz grupe Ludwig Ludwig. On po profesiji nije glumac, ali je pun entuzijazma i ludačke želje da prikaže stradanje i vaskrsenje-smatra Marković.

Uloga Obreda Srećkovića pripala je Vladimiru Jeliću.

-Igram starca i to je drugačija uloga u odnosu na ono što sam pre radio.  Ja volim da glumim, meni je to lako, ali ova uloga je na primer teška i veoma izazovna. Dobro smo uigrani već, skoro svakog dana vežbamo. Ja uvek kažem da su moja očekivanja od predstave da se igra, da predstava živi. Nadam se da će biti tako.

Inače, premijeru „Srpske drame“ ATP „Čkalje“ Kruševljani će moći da pogledaju na jesen, a nakon toga naći će se na stalnom repertoaru Kulturnog centra.

M.Stanković

Ostale vesti

back-to-top